Реклама / Ads
0| 6989 |21.05.2020 НОВИНИ

„Демократична България” настоява за оставка на Горанов и закриване на комисията на Йордан Цонев

.
Източник: БГНЕС
„Демократична България” решително се противопоставя на продължаващото отдаване на публичните финанси и антикризисната помощ на концесия на ДПС в рамките на необявената коалиция на Борисов с Доган и Пеевски.
 

Пред лицето на задаващата се безпрецедентна икономическа криза и трудностите на домакинствата и бизнеса е връх на цинизма цялата българска и европейска финансова помощ да се поставя под контрола на хората, които и досега обслужваха мащабни схеми за източване на публичен ресурс и тяхното прикриване. Това се казва в позиция на обединението по темата.


„Министърът на финансите, известен като главно подставено лице на Сараите в правителството, окончателно се дискредитира след разкритията за това, че с “пълния съпорт” на назначената и контролирана от него Комисия по хазарта са били отклонени поне 700 милиона лева такси от Васил Божков”, се казва още в становището. Демократите допълват, че контролирането пък на разходването на тази икономическа помощ беше възложено на бутафорна комисия под ръководството на Йордан Цонев, вероятно най-верният парламентарен паж на Пеевски, който изигра централна роля в казуса КТБ.


Ето защо, „Демократична България” отново настоява за освобождаването на финансовия министър Горанов и замяната му с лице, което се ползва с поне минимално обществено доверие и може да осигури законно и справедливо разпределение на кризисната финансова помощ.


„Настояваме и за освобождаването на Йордан Цонев като председател на временната комисия за контрол на средствата, изразходвани в кризата, както и за закриването й поради изначалната порочност на нейния замисъл и състав”, пишат още от обединението.


„Демократична България” настоява също за въвеждане на радикалните мерки за прозрачност, които са предложили в техния План за ускорена дигитализация, и по-конкретно мярката за създаване на Публичен електронен регистър на обществените разходи, свързани с кризата, и на бизнесите и лицата, получили достъп до различни мерки за подкрепа – в реално време и в отворен формат, се казва още в позицията.


„Това ще позволи всеки български гражданин и предприемач, медиите и независимите анализатори да проследят харченето на всяка стотинка от икономическата помощ”, категорични са демократите. Те настояват за реална прозрачност на антикризисната помощ, а не отдаването й на концесия на ДПС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7625 |19.05.2020 Тръст ”Синя България” с позиция против дарението на Пеевски . 2| 5948 |18.05.2020 Николай Вълканов настоява фирмите на Божков да бъдат изключени от КРИБ . 7| 4869 |08.05.2020 Елена Йончева настоява ЕК да гарантира, че отпуснатата финансова помощ за националните икономики няма да отиде в престъпни групировки . 5| 4035 |23.04.2020 Станишев: ПЕС настоява за Европейски фонд за възстановяване от 1,5 трлн. евро!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads