Реклама / Ads
19| 5646 |25.09.2013 НОВИНИ

Иван Бедров: Медии станаха буквално бухалки

.
Иван Бедров
Въпросът „Кой предложи Пеевски?” е метафора за цялата българска действителност и ние просто го зададохме, така журналистите Еми Барух и Иван Бедров коментираха в предаването „Тази сутрин” по БТВ отстраняването си от българската редакция на „Дойче Веле”.
 

Миналата седмица от българската редакция на германската медия съобщиха, че са се разделили с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров. От „Дойче Веле” заявяват, че причината за това е, че проверка на публикациите на българската редакция е показала, че няколко материали на двамата журналисти не съответстват на журналистическите стандарти на „Дойче веле".

 

Според Барух изненадващото било, че една банка е успяла да убеди началниците на голямата държавна независима медия. Това е натиск върху българската редакция на „Дойче Веле”. Това писмо е изпратено до цялата висша редакция и те са се поддали на натиск, коментира Еми Барух.
 

„Извратено е ние да обясняваме дали сме нарушили нещо, обвинени от някого, който е превърнал медии буквално в бухалки”, допълни Иван Бедров.
 

Според Барух, която работи в „Дойче Веле” повече от 23 години, позицията за неспазените журналистическите стандарти е лицемерна, още повече, че според официалното съобщение решението за отстраняването им е било взето „независимо от писмото на банката. Нито веднъж до този случай не съм получавала препоръки за какво да пиша и как да пиша, смята журналистката.
 

Може би въпросната банка е назначила Делян Пеевски и управлява тази държава? попити Еми Барух.
 

Иван Бедров подчерта, че материалите, които се публикуват в „Дойче Веле”, се проверяват стриктно и минават през „многостепенна форма на контрол”.

„Не тази колегия е ядрото на злото – тя е подложена на натиск, поддала се е. „Дойче Веле” и това, което се случи с нас, е елемент от една картина, за която българското общество има право да знае”, подчерта Еми Барух.
 

По думите й, българската медийна среда прилича на тази от преди 1989 г., когато медиите са били последната врата, на която гражданите да почукат. „Днес става същото. Хората стигат до медиите, защото институциите не откликват”, подчерта Барух и допълни: „Това правителство възпроизвежда обществените нрави на тоталитаризма с начина, по който оказва натиск.”
 

„Ние сме част от пейзажа, но важното за аудиторията е да разбере защо пейзажът е такъв”, каза Еми Барух. 
 

Директорът на българската редакция на „Дойче Веле” Александър Андреев не отговаряше на телефона си за коментар. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 5730 |22.09.2013 Г. Първанов: През 2007 г. с Иван Костов се разбрахме . 5| 5279 |17.09.2013 Медии "подпалиха" колата на Шикерова във вторник вечер . 29| 6905 |12.09.2013 Европейски магистрати шетат в София, крият ги от медиите . 101| 13084 |09.09.2013 Петър Волгин, Сашо Диков и Иван Бедров в лют спор за протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads