Реклама / Ads
3| 5151 |28.01.2019 НОВИНИ

Разследват опита на две фирми да отмъкнат 12 млн. лв. от КТБ

.
Върховна касационна прокуратура поряза прокурор Емилия Варадинова за скандалния й отказ да разследва фалшифициране на документи, чрез които две фирми -„Ардастрой“ и „Аполо инженеринг“, свързани с депутата Делян Пеевски, които искат да приберат 12 млн. лв. от затворената КТБ.

 В петък Софийски градски съд не уважи жалбите на тези фирми - „Ардастрой“ и „Аполо инженеринг“  да приберат 12 милиона лева от първата частична сметка за разпределение на парита от КТБ.

 

Фрогнюз публикува част от постановлението на прокурор Емилия Варадинова, с което тя отказа да разследва случая с фалшифицирането на подписи и документи, чрез които синдиците на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете участват в измама за придобиване на огромната сума от двете фирми. Прокурор Варадинова твърдеше, че понеже не била видяла оригиналите не можела да допусне разследването. След като това й решение беше обжалвано, последва реакция от върховната касационна прокуратура, която категорично отхвърля отказа да бъде направена проверка на фактите и приложените доказатества.

 

В постановление на прокурора от „Специализиран“ отдел на Върховна касационна прокуратура Марияна Станкова, с което Фрог разполага, се казва:

 

„Безспорно е основателното твърдение на подалите сигнала, че датите на представените копия на договорите за особен залог на вземанията са от дати, които са почивни дни (събота). Налице е и възражение от страна на лицата, които фигурират като подписали за КТБ АД, че не са подписали тези договори, което възражение не е проверено по надлежния начин. На първо място по преписката не е изяснено и не е направено всичко възможно да се получат оригиналите на документите. На второ място не е  изяснено в КТБ АД /н/ дали са получени заверени копия и дали там има оригинални документ /екземплярите от тези договори за банката/. След това няма никаква яснота дали подписите на изпълнителния директор Георги Христов и от изпълнителния директор Александър Панталеев дори върху представените копия са истински или не, както се оспорва от Христова, а за подписите на Панталеев няма никаква проверка.

В мотивите си прокурорът от СГП се позовава на практика на ВКС, която тълкува изопачено, доколкото в цитираното решение на ВКС се говори въобще за липса на инкриминирани документи по делото, а  не за липса на оригинални документи. {…}

 

Няма никаква проверка кога и кои лица в дружествата „Ардастрой“ ООД и „Аполо инженеринг“ ООД са узнали или знаели за предполагаемата неистинност на документите и има ли след това ползване на документите и пред кого, като се съобрази и твърдяното в жалбата ползване на документите не само пред банката и фонда, но и пред съда.

Отделно следва да се посочи, че основния сигнал е за това, че синдиците на КТБ /н/ като служебни лица при изпълнението на функциите им по ЗБН незаконно са включили в частичната сметка за разпределяне на наличните суми между кредиторите на КТБ АД лица, които в приетия с Определение на СГС Списък на кредиторите не фигурират на този ред за привилегии, като и за не упражняване на достатъчен контрол от председателя и членовете на УС на ФГВБ върху дейността на синдиците и да допуснали техните нарушения, които са ощетили масата на несъстоятелността, респ. кредиторите и фонда като са създали предпоставки двете юридически лица при реално изплащане на сумите в частичните сметки да се обогатят значително.“

 

След като е отменено постановлението на прокурор Емилия Варадинова, сега следва да бъде направена истинска  проверка, при която да се извършат всички необходими действия и да се изискат всички документи, свързани със случая.  На кратко – извършената измама ще бъде разкрита и доказана. Това не омаловажава факта, че  разследването се случва след едногодишна борба с институциите и тоталният им отказ да проверят и разследват двете фирми свързани с Пеевски, дейността на Ангел Донов и Кристи Маринова - двамата синдици на КТБ, и на контролиращите ги органи ФГВБ, Министерството на финансите и прокуратурата.

 

Екип Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5067 |25.01.2019 Повторно разследват дали Емилиян Гебрев е бил отровен с ”Новичок” . 3| 5465 |25.01.2019 СГС засега осуети опита на две фирми да отмъкнат 12 млн. лв. от КТБ . 1| 4715 |25.01.2019 Отказват да разследват шефката на САС за "делото зa 102 млн. лв." . 2| 4013 |23.01.2019 Разследват за корупция полицаи в столичното Четвърто РПУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads