Реклама / Ads
10| 8651 |23.01.2020 НОВИНИ

В. Симеонов: Пълни простотии са, че ще дадем бизнеса на Божков на Пеевски, Доган, Келнер, Цветанка Ризова...

.
Ввалери Симеонов
Васил Божков подозира и това е нормално. Но не е нормално да се тиражира в обществото такава теория на конспирацията. Пълни простотии са, че искам да отнема бизнеса на този толкова честен и почтен човек Васил Божков, за да го дам на някой друг - на Пеевски, Доган, Келнер, Цветанка Ризова. Това заяви пред bTV Валери Симеонов.
 

Внесените промени в Закона за хазарта са мой личен ангажимент и амбиция. Искам да огранича тази проказа с търкането на талончета и билетчета. Тази дейност се извършва навсякъде. Свидетели сме как майки купуват билетчета на децата си, непълнолетни младежи също търкат, пенсионери си купуват сирене за 5 лева, за да им останат пари за билетчета. Това е недопустимо. Според Световната здравна организация хазартът е болест, обясни той.






Припомняме, по-рано днес на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси с 11 гласа "за" бе приет на първо четене внесения от Симеонов Проектозакон за промени в Закона за хазарта. С промените се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

 

Проектозаконът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лицензи ще бъдат прекратени, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

 

"През 2018 година отново внесох проемни в Закона за хазарта, целящи забраната на реклама на лотарийните игри, но тогава имаше ледено коалиционно мълчание и моето предложение беше лашното към Европейската комисия, която каза "да" на промените, но незнайно защо моят Законопроект остана в деловодството на Народното събрание. Настоящите промени са продължение на онези от 2018 година, като са още по-прецизни и полезни за държавата. Пред вас седи един и същ човек, който си гони целите. След като миналата седмица внесох промените, незабавно писках среща с премиера, министъра на финансите и министъра на спорта и останах приятно изненадан от тяхната подкрепа. Пълни глупости са твърденията, че някой ми влияе по тази тема. На мен не може да ми кажи какво ще правя, това го знаят и премиера, и колаиционните ми партньори. Абсолютни глупости са твърденията, че съм инструмент на някого. Аз винаги правя това, което смятам за правилно и винаги казвам това, което смятам за истина.






Никой не може да ми влияе. За никаква атака не става въпрос и няма никаква акция срещу Васил Божков. Аз изчаках подходящия момент, за да внеса тези промени. От медиите дойде публична информация, че частните лотарии не плащат такси и данъци. Прецених, че в момента няма избори и е подходящ момент да внеса Законопроекта. Медиите няма да изгубят от тези промени. Държавният спортен тотализатор също ще има нужда от реклама и ще рекламира по телевизии, радиа, сайтове", увери Симеонов.

 

"Преди две години, когато внесох първите промени, се срещнах с Васил Божков и неговия адвокат. Говорихме си общи приказки. Той се опита да ме убеди, че много хора ще останат без работа, ако промените бъдат приети. Още тогава му обясних, че няма да стане така. За мен драстично са се увличили престъпленията заради зависимостта към хазарта. Син убива майка си, защото не му давала пари за търкане на билетчета, хората залагат апартаменти и имоти, за да могат да търкат. Това е страшна зависимост, а се опитват да изкарат търкането на билетчета като една невинна дейност.

 

Лотарийните игри са най-разпространени. Това е причината промените да са насочени имаено срещу тях. Цялата нация е подложена на тази епидемия от хазартна болест. Всеки търка билетчета - от бабата, която се надява да спечели 100 лева, за да си плати парното, до децата. Това също е част от промените - лотарийните билети да се продават само в лицензирани обекти, а не както сега в магазини, в кафенета, по бензиностанции. Тези лицензирани обекти ще са пунктовете на тотото. Хората ще влизат и само там ще имат право да търкат билетчета", разкри Симеонов.






"С промените се грижа и за приходите на държавата, не само за здравето на хората. На мен ми е ясно, че в този бизнес се въртят 600 млн. годишно и за пет години са спестени милиарди от данъци и такси за държавата. Има укрити приходи. Държавата е изгубила толкоз заради пропуск на Йордан Цонев. Направена бе поправка от Менда Стоянова и вече ще се плащат данъци и т.н. Дали това е на ръба на закона, не мога да кажа, защото не съм прокурор. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) се състои от пет човека и за мен тя е корумпирана и купена. Не е толкова трудно да изкушиш и купиш пет човека. Който има интерес, той купува. Днес премиерът Бойко Борисов го обясни много хубаво. Националната лотария има 10 пъти повече приходи от Българския спортен тотализатор и плаща по-малко данъци и такси с около 30%. Това е недопустимо. За мен това е престъпление. Прокуратурата се е заела със случая. Нека поразпитат членовете на ДКХ и истината ще лъсне. Ще разберем много неща. Защото за мен вина носи и този, който корумпира, не само тези, които се корумпират. Всичко е прочит на закона. Аз не съм специалист, но си направих труда и прочетох закона. Тези хора са плащали 20% върху комисионните на игрите и са укрили милиони годишно. Това го установи и АДФИ, което за мен е достатъчно доказателство. Освен това Националната лотария е печатила талоните си в Индия, а не в САЩ, както те твърдят. Всички талони и билетчета навсякъде се продават без касов бон, което също е нарушение", завърши Валери Симеонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 17791 |23.01.2020 Прецедент: Агенцията по вписвания отказва да изпълни окончателно съдебно решение за „Дунарит“ . 0| 8854 |23.01.2020 Паника в самолет. Кабина се изпълни с дим по време на полет (ВИДЕО) . 5| 4599 |23.01.2020 Първан Симеонов: Има абстрактно искане за промяна на управлението след кризата в Перник . 8| 4450 |22.01.2020 Валери Симеонов: Няма да допуснем фалиране на "Левски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads