Реклама / Ads
17| 15813 |14.03.2018 АКТУАЛНО

Фрогоко: Предложенията за санкции на Пеевски и Цацаров по закона Магнитски отиват при Тръмп

.
Процедурата по Закона Магнитски (Global Magnitski act) продължава. Събирането на документи и доказателства е почти приключило и вече на база целия материал компетентните органи ще преценят налице ли са основанията да бъдат наложени предвидените в закона санкции на Пеевски и Цацаров и ще внесат предложение на американския Президент, който може да наложи тези санкции.
 

Процедурата върви доста бавно по две причини. Едната е огромният обем материали и информация, които са подадени. Да не забравяме, че самата процедура се развива пред няколко комисии (четири на брой: Committee on Banking, Housing, and Urban Affairs, Committee on Foreign Relations of the Senate, Committee on Financial Services и Committee on Foreign Affairs of the House of Representatives) и там освен представените от страните факти и доказателства, членовете на тези комисии имат възможност да съберат самостоятелно други факти и доказателства чрез използването на достоверна информация, събрана от други държави и неправителствени организации, които се занимават с човешките права. Предвид казуса това е огромен по обем материал и изисква много време за работа. Както се вижда целият казус около фалирането на КТБ търпи динамично развитие и към момента. А това е свързано с нови и нови нарушения и злоупотреби, които допълват процедурата Магнитски.

 

„Ето например вчера бяха обнародвани поредните изменения на Закона за банковата несъстоятелност, внесени в парламента при очевиден конфликт на интереси на Пеевски като вносител, но това за пореден път не прави впечатление на българския парламент и той безропотно и без обсъждане приема предложените изменения без изобщо да си дава сметка за последиците от това. Разграбването на останалите активи също продължава под мълчаливото наблюдение на Цацаров. Отчетите на синдиците са видни – в масата на несъстоятелността влизат дребни суми. За сметка на огромните разходи”, коментира пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.

 

До настоящия момент практиката е свързана основно с грубо нарушаване на базови човешки права. В случая „Пеевски – Цацаров“ обаче се засяга друг аспект на Глобалния закон – значима корупция.

 

Припомняме, че търсената защита срещу Цацаров е във връзка с параграф 3 на закона, който е насочен срещу длъжностно лице или високопоставен сътрудник на такова лице, което е отговорно или съучаства, подбужда, организира или по друг начин ръководи деяния за особено значима корупция, включително отчуждаване на частно или публично имущество за лична изгода, корупция, свързана с държавни договори или добивна природни ресурси, подкупили улесняване или прехвърляне на приходите от корупцията към чуждестранни юрисдикции. Търсената защита срещу Пеевски е във връзка с параграф 3 и обхваща действия, свързани с материално е подпомогане, спонсориране или предоставяне на финансови средства, техническа помощ, блага или услуги за извършване на деяние по параграф 3.

 

Едва след разглеждането и оценката на всички доказателства по това разследване комисиите ще излязат с окончателни заключения и ще предложат налагането на подходящи санкции на виновните лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12994 |19.02.2018 Фрогоко: Владислав Горанов ли е заплашвал проф. Плочев? . 0| 5318 |31.01.2018 Андрей Пионтковский за новите санкции на САЩ . 3| 8627 |06.01.2018 Фрогоко: Безумната Истанбулска конвенция - наивност, незнание или глупост? . 10| 12514 |13.12.2017 Фрогоко: Премиерът Борисов пак захапа военното министерство и самолетите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads