Реклама / Ads
11| 15006 |29.01.2018 АКТУАЛНО

А кога НАП ще провери имотите на Пеевски?

.
Прокуратурата стартира поредно издание на акция „Богати“, в която ще проверява доходите на купувачите на скъпи имоти и автомобили в България.
 

Според справка, разпространена от държавното обвинение, през 2015 и 2016 година 365 лица са си купили имоти за над половин милион лева, а около 400 са притежателите на автомобили „Майбах“, "Бентли“, „Ламборгини“, „Ролс-Ройс“ и „Ферари“. Проверката е възложена на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите.

 

Още когато видим тази новина, веднага в главите ни светват няколко аларми. Здравият разсъдък ни пречи да приемем с лека ръка подобна форма на подигравка с правовия ред в една европейска държава, каквато претендираме, че сме.

 

Първо – закупуването на имоти за над половин милион лева и автомобили, които струват поне толкова, не са като покупка на банани от пазара. При всички случаи отговорните органи и НАП получават информация за осъществяването на тези покупки в реално време, като най-вероятно още тогава се прави справка дали доходите на купувача отговарят на въпросната покупка. С други думи – НАП и прокуратурата вече знаят при кои собственици на луксозните имоти или коли има нещо съмнително и при кои няма.

 

Второ – защо е избрана сумата от 500 000 лв.? И на какъв принцип са избрани проверяваните? Ако апартаментът струва 400 000 лв., то той няма да бъде проверяван? Или ако закупения автомобил е най-нов модел „Мерцедес“ на стойност 200-300 хил. лв.? Без да бъдат посочени критерии за избора на проверяваните, то основателно можем да се усъмним, че такъв тип проверки могат да бъдат използвани за притискане на бизнесмени, а защо не дори и за рекет.

 

Трето – сигурно на читателите вече е писнало да четат по темата, след като упорито отговорните органи отказват да дадат отговор, но няма ли и Делян Пеевски имоти за проверяване? Колко тона хартия трябва да бъде изписана от българските журналисти относно несъответствието на парите на Пеевски и притежанията му, независимо дали става дума за имоти или за компании? Нужно ли е да припомняме, че само от имотната му декларация през 2002 г., 2003 г. и 2004 г. става ясно, че той е придобил три луксозни имота в столицата, сред които мезонет в кв. "Павлово", друг апартамент в центъра на София и къща с двор в Бояна. Декларираната официална цена на придобивките е 152 263 лева и тя е изключително ниска, спрямо реалната стойност на имотите. За придобивките от по-близките години пък едва ли има смисъл да пишем, след като те очевидно не представляват интерес за прокуратурата.

 

Та на фона на поредната акция, чиято реална цел не ни се разкрива, ще си позволим един въпрос – а кога ще се проверят имотите на Делян Славчев Пеевски?

 

Екип Фрогнюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12711 |06.01.2018 Ген. Атанас Атанасов: Росен се издирва от времето, когато Борисов взе властта . 3| 5628 |10.12.2017 Африканско дете: Когато брат ти е отвлечен за войник, знаеш, че ще бъдеш следващия . 10| 5743 |01.12.2017 Захариева уверява, че няма сделка за имотите на Сакскобургготски . 11| 7709 |30.11.2017 ВМРО гневно скочи на ГЕРБ заради имотите на Симеон Сакскобургготски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads