Реклама / Ads
3| 6629 |02.07.2014 ПОЛИТИКА

100 разлики между Саркози и Пеевски

.
Има 100 разлики между Никола Саркози и Делян Пеевски. 99-тата е, че Пеевски пее фалшиво и няма да изпълнява "Марсилезата" на 14 юли на парада на „Шан′з Елизе", а Саркози ще го направи, макар сега да е в ареста... Тези, които не са отсъствали от часовете по европейска история и онези, които гледат световното по футбол, знаят, че "Марсилезата" е френският химн.
 
Още по-начетените си спомнят, че Саркози бе президент на Франция. По време на неговия мандат, тогавашната му съпруга Сесилия, докара с правителствения самолет на Франция българските медици от Либия, спасявайки ги от смъртните присъди.

Ще попитате, а какви са останалите разлики между двамата?

Едва ли ще стигне мястото за всичките, но някои се натрапват особено.

 

Първата е, че Саркози е арестуван. Пеевски не е и няма да бъде. Поне в скоро време.

 

Втората: На Саркози са му повдигнати обвинения за корупция и злоупотреба с влияние. Такива на Пеевски не са и няма да бъдат повдигнати. Поне в скоро време.

 

Третата: Зам.-главният прокурор на Франция Жилбер Азибер е с повдигнато обвинение, заради предоставяне на информация по делото "Бетанкур" на Саркози. Българският му колега Борислав Сарафов е жив и здрав, ходи на работа, командва и не се притеснява, че някой ще го укори, че участва във фарсове, свързани с името на Пеевски или му издава тайни. Г-н Азибер трябва още много хляб да изяде, за да си мери пишката с тези на Боби Сарафов и Пеевски.

 

Четвъртата: Саркози няма медийна империя, която да го брани и да напада като ято стършели всички, които не му лижат обувките. И Пеевски няма такава империя по документи, но тя го брани, както Валтер Сараево в онзи филм с Бата Живойнович.

 

Петата: Саркози си няма приятел като следователя Петьо Петров - Еврото, затова ще го разпитват както пише в закона, а не наужким. Съществена разлика би коментирал Пеевски пред личния си сайт.

 

Шестата: Саркози е бил министър на вътрешните работи, а Пеевски замалко беше шеф на ДАНС, а после не успя да оглави МВР, както е било по план. Но има време, както се пее в една песен.

 

Седмата: Пеевски е депутат, но не влиза в народното събрание. Саркози не влиза във френския парламент, защото не е депутат.

 

Осмата, деветата, десетата....

Най-важна е обаче стотната разлика. Пеевски командори цяла България без да е президент, а Саркози не можеше да командва цяла Франция дори когато беше държавен глава. На това му се казва разлика!

 

Има и една прилика. И Саркози, и Пеевски са ползвали чужди пари за предизборни кампании. Саркози на милионерката Лилиан Бетанкур, като дарение, а Пеевски - на банкера Цветан Василев, като кредити. С тази разлика, че Саркози плаща сега за това "удоволствие", а на Пеевски му плащат...

 

На 14 юли Франция чества падането на Бастилията и възвестяването на демокрацията. Това става през 1789 г. По същото време в българските земи се заражда специфичното за турците разбойничество кърджалийството, продължило до началото на XIX век. Може би тази разлика е причина и за 100-те разлики между Пеевски и Саркози, между България и Франция.

 

Ще припомня, че "Марсилезата" има 7 куплета, но на официални случаи се изпълнява само първият. Ето го:

 

Напред деца на Родината,
Денят на славата дойде
Кървавото знаме на тиранията
Срещу нас се развя
Чувате ли как в полята
Свирепо войниците реват?
Те идват също и при вас
да убиват жените и децата


Припев:

 

На оръжие, граждани,
Постройте редиците,
Напред, напред!
С нечистата кръв
Браздите да напоим

 

В оригинал:

 

Allons enfants de la Patrie,
Le jour de gloire est arrivé !
Contre nous de la tyrannie,
L‘étendard sanglant est levé, (bis)
Entendez-vous dans les campagnes
Mugir ces féroces soldats ?
Ils viennent jusque dans vos bras
Egorger vos fils et vos compagnes !


Припев:

 

Aux armes, citoyens,
Formez vos bataillons,
Marchons, marchons !
Qu‘un sang impur
Abreuve nos sillons !

 

Това е.


Борис Петков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 12634 |10.06.2014 Битката за Брюксел-безмилостно жестока! Между Станишев и Орешарски? . 264| 10568 |06.05.2014 Станишев: На 25 май като на Гергьовден - избор между доброто и змея . 39| 6928 |20.03.2014 Галъп: На евроизборите равенство между ГЕРБ и БСП . 100| 8640 |03.12.2012 5% е разликата между ГЕРБ и БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads