Реклама / Ads
8| 9002 |15.05.2017 ПОЛИТИКА

Хр. Иванов: Цацаров и Пеевски опитват да вземат голям пай от съдебната система

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
От движение ”Да, България” твърдят, че системата за дистанционно електронно гласуване за избор на членовете на Висшия съдебен съвет не гарантира коректно отчитане на гласовете.
 

Това на практика поставя под съмнение честността на избора, посочи лидерът на политическата сила и бивш правосъден министър Христо Иванов, който смята, че при тази система процесът на броене е изцяло във възможностите за влияние на елементите на административната номенклатура в съдебната власт:

 

Хората, които това лято ще бъдат назначени във ВСС, това къде ще отидат настоящите членове на ВСС, човекът, който ще оглави Върховния административен съд - всичко това в огромна степен определя перспективата за това в България да има или да няма върховенство на закона, да има или да няма съдебна реформа, да има или да няма базова справедливост и борба с корупцията.

 

Ние виждаме един напън Цацаров и мнозинството в настоящия ВСС около него в момента, заедно с всички лобита, с които той действа в съюз, разбира се, на първо място това е групировката около Делян Пеевски да вземе ако не цялата, то един много по-голям пай от съдебната власт. Мисля, че тяхната цел е да вземат цялата. Всичко възможно. Вие виждате като паралелен сюжет, че съдебната номенклатура търси начин да заобиколи факта, че всеки магистрат би трябвало сам да вземе решение за кого да гласува. Организират се едни общи събрания, на които да сe обсъдeли регионални кандидатури. Това е все едно по квартали да започнат, когато има избори, да ни събират в деня за размисъл, да обмислим за кого да гласуваме и да ни събира човек с очевидна възможност да ни оказва влияние - това се нарича свободен избор.

 

Експертът на "Да, България" Божидар Божанов, цитиран от БНР,  обясни, че при изграждането на системата за електронно гласуване не са следвани препоръки на научната и експертната общност. по думите му, системата е реализирана по един сравнително наивен начин от технологична гледна точка и не спазва международните изисквания, добри практики и препоръки:

 

Когато човек подаде глас, системата автоматично го отчита към съответния кандидат, за когото е подаден гласът, като това обаче оставя отворена вратичка за изменение на този резултат преди неговото обявяване. Тоест администратор на системата или хакер с достъп до тази система може просто да влезе и да подмени числата и то така, че никой да не разбере че са били подменени. Тоест магистратите ще гласуват, преди края на изборния ден ще влезе някой и ще подмени тези резултати, които ще бъдат обявени като истински и ние няма да знаем всъщност какво всъщност са гласували магистратите.

 

Христо Иванов призова Висшия съдебен съвет да изтегли въпросния софтуер, а ако това не стане, със законови промени да бъде премахната възможността да се гласува и електронно за нов съдебен кадрови орган:

 

Нямам никакви съмнения, че ако има възможност да се подмени вота, тази възможност е много вероятно да бъде употребена от хора, които са доказали своята абсолютна безскрупулност. Възможните решения отсега във времето, което имаме, са две -  този софтуер да бъде изваден от употреба. Ако ВСС не вземе решение да изтегли този софтуер, то парламентът може да реши с едни бързи изменения в Закона за съдебната власт да премахне тази възможност за този избор и да остане само присъственото гласуване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5894 |15.05.2017 Министърът на икономиката не познавал Пеевски . 8| 14876 |11.05.2017 Медиите на Пеевски с доноси срещу Лозан Панов . 1| 4406 |10.05.2017 Роман Василев: Цацаров може да се среща с който и където иска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads