Реклама / Ads
5| 10501 |14.03.2024 СВЯТ

Как Украйна компенсира „гладуването за снаряди“ с „армия от дронове“.

.
Украински дронове
Украйна изпитва хроничен недостиг на боеприпаси за артилерия. Оценките на американското разузнаване предполагат, че ситуацията няма да се подобри, дори ако Вашингтон отблокира пакета от помощи, който е заседнал в Конгреса поради партийни разногласия от миналата година. Киев вече заяви , че поради недостига голяма част от артилерийските задачи трябва да се поемат от дронове.
 

Президентът Владимир Зеленски обяви създаването на отделен клон на армията - безпилотни самолети - който трябва да стандартизира и обедини производството и използването на дронове. Подробностите за това организационно нововъведение са неизвестни. Но целта му е ясна - трябва да превърне БЛА в решаващ фактор на бойното поле. За разлика от милиони снаряди, Украйна може да сглоби милиони дронове сама - от търговски части, закупени в чужбина. Освен това съюзниците в Европа са готови да помогнат: за това те са сформирали специална коалиция от дронове. Какви са слабостите на този план? Кои дронове доминират на бойното поле в Украйна днес? И ще успеят ли да заместят артилерията - поне в дългосрочен план? Ние изучаваме текущото състояние на „войната с дронове“ - и нейното значение за изхода от целия конфликт.


През двете години на война дроновете наистина промениха начина, по който се води въоръжена война - но не като независим вид военни сили, която може да замени всички останали. Безпилотните превозни средства са добри като важен спомагателен елемент, който повишава ефективността на други военни инструменти - главно същата артилерия. По-долу ще говорим за това какво липсва на дроните, за да решат всички проблеми независимо.

 

Практиката показва, че ще бъде много трудно да се постигне предимство пред Русия в количеството и качеството на безпилотните самолети, произвеждани от въоръжените сили на Украйна. Врагът, въпреки санкциите, има достъп до същите търговски технологии и материали (предимно от китайски произход) за създаване на дронове; Масовото производство на БЛА в Русия е добре установено, както и обучението на пилоти. В определени позиции в обхвата на безпилотните самолети руските въоръжени сили са поели лидерство - и се опитват да преодолеят качествената разлика, където тя съществува. По отношение на възможностите за борба с безпилотни самолети Русия поддържа стабилно (поне количествено) предимство. Увеличаването на производството и подобряването на качеството на безпилотните самолети вероятно ще помогне на украинските въоръжени сили да сдържат руското настъпление, но победата на земята с - в най-добрия случай - равни възможности във въздуха е малко вероятна.


Какви дронове се използват във война? И кои доминират на бойното поле днес?


Безпилотните летящи (и плаващи) превозни средства във войната в Украйна могат да бъдат разделени на две големи групи:

Невъоръжени дронове, използвани за разузнаване, допълнително опознаване на цели и целеуказване (както и за създаване на изображения, необходими за информационна война). Като правило те се използват заедно с други видове оръжия (главно артилерия) и въоръжени дронове.


Дронове с експлозиви и готови боеприпаси, които могат самостоятелно да поразяват вражески цели.
Тези класове дронове с принципно различни задачи от своя страна могат да се разделят на подгрупи – по обхват, система за управление и насочване и въоръжение.

 

Разузнавателни дронове

 

.


Малки квадрокоптери, използвани от единици с размери от отряд (около 10 души) до батальон (до 500 души). Именно тези дронове - обикновено търговски, произведени в Китай (от DJI и Autel Robotics) - промениха начина, по който се водеше войната в първите месеци на нейната пълномащабна фаза. Сега никоя единица не може да участва ефективно в битки без разузнаване с дрон. Това разузнаване позволява да се идентифицират цели и да се нанасят удари по тях директно на предната линия и в самия тил. Смята се, че широкото използване на такива дронове е направило фронтовата линия „прозрачна“, разсейвайки обичайната „мъгла на войната“. Поради тази прозрачност врагът не може да концентрира сили на тактическо ниво, за да пробие отбраната с един удар. Дроновете имат по-лесно управление и системи за поддръжка за неопитни потребители (като режим на полет, базиран на сателитен навигационен сигнал и автоматично връщане в базата). Тези режими имат както очевидни предимства, така и радикални недостатъци, които ще бъдат разгледани по-долу.

 

Специално произведените разузнавателни дронове имат по-голям обсег от търговските дронове. Преди войната руското командване смяташе, че такива безпилотни самолети, преминали многогодишни тестове от войските, които имат защитени канали за комуникация и контрол, ще бъдат достатъчни за бойни действия. На тяхна основа е трябвало да се създадат „контури за разузнаване и огън“: грубо казано, дрон (например самолетен тип „Орлан“) трябва да идентифицира цели и да даде целеуказание на артилерията, за да ги унищожи. Освен всичко друго, някои от безпилотните самолети са имали системи за лазерно осветяване на целите за използване във връзка с високоточни управляеми снаряди „Краснопол“ с калибър 152 мм. Предполагаше се, че подобни дронове ще позволят да се извършват точни удари на дълбочина от няколко десетки километра. БПЛА бяха причислени към артилерийски части и съединения и висшестоящи щабове.

В началото на войната този план не проработи: руската армия, която разчиташе на скъпи и малко на брой артилерийски разузнавателни дронове, трябваше да настигне украинските въоръжени сили, където малките разузнавателни квадрокоптери веднага станаха широко разпространени (включително в тактическо ниво директно на бойното поле). В резултат на това руските въоръжени сили – късно, но сравнително ефективно – използваха своите системи за радиоелектронна борба (РЕБ) за борба с квадрокоптерите. Това сериозно затрудни използването на подобни дронове от украинска страна.

 

Въоръжени дронове


Първоначално и двамата противници възнамеряваха да използват атакуващи БПЛА - аналози на бойни самолети, въоръжени с прецизни бомби и ракети. Основата на парка от атакуващи безпилотни самолети на украинските въоръжени сили бяха произведените в Турция БПЛА Bayraktar (до началото на войната Украйна получи няколко десетки от тези големи безпилотни самолети със средна височина и боеприпаси за тях). Руските въоръжени сили не разработваха активно подобен модел, тествайки ударни БПЛА „Орион“ и други. Такива дронове са по-лоши от конвенционалните бойни самолети по всякакъв начин, с изключение на способността на операторите да поемат по-големи рискове от пилотите на самолети и хеликоптери. Ако дронове бяха загубени от противовъздушен огън или системи за електронна война, техният пилот със скъпо обучение оставаше жив, което теоретично позволяваше изпращането на такива самолети на по-рискови мисии. Още първите месеци на войната обаче показаха, че оцелелите пилоти на атакуващи дронове могат бързо да загубят работата си: големите дронове, работещи високо над хоризонта, се оказаха лесна плячка за противовъздушната отбрана на противника. Така безпилотните самолети, които се смятаха (след успешната война в Карабах през 2020 г.) за основното средство на „войните на бъдещето с безпилотни самолети“, всъщност напуснаха историческата арена.

 

Търговски дронове със системи за изхвърляне на боеприпаси


Идеята не е нова: комерсиалните квадрокоптери (от същия DJI) бяха използвани като леки бомбардировачи от ISIS в Сирия и Ирак през 2018 г. Много дронове имаха собствена предварително инсталирана система за освобождаване (например за въздушно разпръскване на играчки на детски партита). И майстори в различни региони на света са ги модифицирали (и боеприпаси), за да увеличат точността и теглото на полезния товар. През 2022 г. и началото на 2023 г. „капките“ станаха основната употреба на въоръжени дронове.


Подобно на разузнавателните квадрокоптери, „бомбардировачите“, базирани на дронове DJI „извън кутията“, страдат от всички недостатъци на търговските продукти: каналът за управление има добре позната радиочестота, автоматизацията е свързана със сателитна навигация - всички тези сигнали могат да бъдат потиснати . Не само това, DJI е включила дистанционна система за локализиране на дрона - и, още по-лошо, неговия оператор. Тези недостатъци бяха отстранени през 2023 г. от руските разработчици на софтуер в сега известния „фърмуер 1001“ . Той също така ви позволява да промените радиочестотата на системата за управление. По-късно украинските военни също получиха достъп до фърмуера . Това задържа търговските дронове на бойното поле. Въпреки това, тяхното значение (с изключение на разузнавателните функции) продължава да намалява поради появата на по-ефективни въоръжени БЛА. Факт е, че търговските дронове, въпреки новия фърмуер, все още са много чувствителни към вражеските системи за електронна война.


Камикадзе дронове FPV


По правило това са квадрокоптери, сглобени от вносни части (най-често китайски), без системи, които улесняват управлението - и влошават бойните характеристики. За разлика от комерсиалните модели, FPV дроните могат да се управляват на различни честоти (с широк диапазон). В допълнение, техните създатели максимизират полезния товар, като елиминират „ненужните“ функции и части, които са предварително инсталирани на търговски дронове. Това им позволява да бъдат въоръжени не с малки гранати, като „бомбардировачи“, а с мощни боеприпаси от противотанкови гранатомети. В същото време FPV дроновете имат и съществен недостатък – трудно се управляват (дори с помощта на специални очила); Те са неподходящи за операции като част от конвенционална мотострелкова единица - необходими са опитни оператори и сервизи за поддръжка. Следователно и двете армии бързо стигнаха до една и съща организационна форма - те създадоха специални отряди от оператори на FPV безпилотни самолети, които са причислени към мотострелкови формирования (бригади, дивизии) или дори формирования (армии, корпуси или оперативни направления). От началото на 2023 г. броят на безпилотните самолети-камикадзе на въоръжение в украинските въоръжени сили и въоръжените сили на Русия бързо нарасна. До 2024 г. те се превърнаха в едно от основните средства за поразяване на цели на фронтовата линия и в непосредствения тил.


Специално проектирани дронове камикадзе с голям обсег (безпилотни боеприпаси) за унищожаване на „специални“ мобилни цели: артилерийски установки, системи за противовъздушна отбрана, системи за електронна борба и др. Използват се в един комплекс с дронове за далечно разузнаване, които разузнават цели и, ако е необходимо, действа като ретранслатор на сигнала за дронове камикадзе (за увеличаване на обхвата на използване). Тук Русия значително изпреварва украинските въоръжени сили: руските въоръжени сили са въоръжени с комплекс, състоящ се от дрон камикадзе Lancet (няколко модификации) и разузнавателен БЛА ZALA. Публикувани са повече от хиляда видеоклипа на атаки от тези системи срещу артилерия, противовъздушна отбрана и други важни цели . Ланцетите всъщност поеха част от функциите на руската артилерия, предимно в борбата с артилерията на украинските въоръжени сили. Това се дължи на недостатъците на руските оръдия: повечето от тях имат по-малък обсег от тези, доставени от Запада на Украйна, и следователно не могат да водят контрабатарейна битка при равни условия. „Ланцетите“, способни да нанасят удари на десетки километри заедно с релеен дрон, частично решават този проблем.


По-големи "бомбардировачи"

 

Украинските въоръжени сили отдавна са адаптирали големи селскостопански дронове за нанасяне на удари по руски войски. Те са в състояние да носят повече от 10 килограма полезен товар (например да пуснат няколко противотанкови мини с такова тегло - или десетки гранати) и благодарение на термовизионни камери работят през нощта - когато бойните части на фронта, изтощени от дневни набези с дронове, опитват се да получат провизии и подкрепления. Тези дронове често действат като комуникационно реле за по-малки UAV, което им позволява да нанасят удари на по-голямо разстояние. Руските войски наричат ​​такива устройства на въоръжение в украинските въоръжени сили „Баба Яга“ - и признават тяхната висока ефективност.

И двете армии изпитват недостиг на ракети с голям обсег за поразяване на цели в дълбокия тил. Освен това Украйна е принудена да вземе предвид ограниченията за използването на такива ракети от доставчици - западни държави. Те забраняват атаки с оръжията си на международно признатата територия на Русия, където са разположени най-важните цели - летища на военната авиация, складове за боеприпаси, резерви от гориво и военни заводи. Следователно някои от задачите, които ракетите могат да решат, се възлагат на дронове камикадзе с голям обсег (с радиус на поражение от стотици и дори хиляди километри). Русия имаше огромно предимство в този клас дронове, когато закупи БЛА Shahed от Иран и лиценз за производството им. Украйна обаче намалява изоставането чрез различни модели на собствена разработка - на базата на чужди двигатели и други части. През последните седмици украинските въоръжени сили са нанесли поне толкова удари с дронове на дълги разстояния срещу цели в Русия, колкото руските въоръжени сили са нанасяли срещу цели в Украйна. Дроновете, разбира се, отстъпват по отношение на полезен товар и способност за заобикаляне на противовъздушната отбрана на почти всички видове ракети - както крилати, така и балистични. Те обаче се възползват от цената и лекотата на производство. Може би те не причиняват критични икономически и военни щети, но определено принуждават врага да изразходва големи ресурси за организиране на разузнаване, противовъздушна отбрана и електронна война.

Какви са предимствата и недостатъците на дроновете по време на война?


От описанията на дроновете, използвани от двете страни, може да се заключи, че тези БПЛА не представляват революция във военното дело; почти всички от тях са били използвани преди руско-украинската война в други конфликти.

 

Всички тези дронове не са роботи. Нито една от страните не е успяла да създаде нито наистина автономни UAV, нито „рояк дронове“, в който оператор контролира една машина и чрез нея всички останали.

 

Въпреки общоприетото име зад почти всеки „дрон“ в тази война има „пилот“. По правило използването на въоръжен дрон изисква поне още един - също с "пилот" - за извършване на разузнаване. Освен това „пилотите“, които изискват няколко седмици или дори месеци обучение, за да работят ефективно, се подпомагат от няколко техници, сигналисти и др.


Полуавтономните дронове - руско-иранските далекобойни Shaheds (Gerani) и техните украински аналози - използват прости системи за управление и насочване. Същите - само много по-технологично напреднали и ефективни - се използват в крилатите ракети от няколко десетилетия.


Използваните дронове носят малък полезен товар - с порядък по-малък от този на подобни оръжия, които не се наричат ​​"дронове". БПЛА с голям обсег носят десетки килограми експлозиви, а крилатите ракети носят стотици. Снаряд с калибър 152/155 mm доставя около шест до седем килограма експлозив към целта, докато FPV дрон с граната RPG-7 доставя по-малко от килограм.
По отношение на обхвата на използване дроновете-камикадзе отстъпват на артилерийските системи: дори и с ретранслатор на БЛА, FPV дроновете могат да поразят цел на 10 километра, а оръдието на артилерията - на 15 и повече (с регулируеми снаряди - на десетки километра). Това позволява на артилерията както да поразява цели в тила, така и да маневрира с огън по фронта.


Основното предимство на дроновете е високата им точност. Две години пълномащабна война потвърдиха, че без способността за точно поразяване на целта с един боеприпас победата в такъв интензивен конфликт е невъзможна. До края на 2022 г. руските въоръжени сили се опитваха да воюват според старите правила, като губеха - често напразно - артилерийски боеприпаси и неуправляеми ракети за самолети и хеликоптери (последната тактика беше използвана и от украинските ВВС). Този път бързо доведе до задънена улица, изчерпвайки огромни запаси от черупки. Дроновете — заедно с други евтини боеприпаси с прецизно насочване — позволиха на войната да продължи с години. А разузнавателните БПЛА намалиха консумацията на артилерийски снаряди със същата (или дори по-голяма) ефективност до приемливи стойности. Същите руски въоръжени сили сега изразходват няколко пъти по-малко снаряди, отколкото през лятото на 2022 г. (по време на настъплението срещу Лисичанск и Северодонецк), с подобни резултати.


Значи дроновете наистина могат да заменят артилерията?


Все още не. Това се затруднява от изброените недостатъци, които оставят ниша на дроновете като важен, но спомагателен вид оръжие. Простото увеличаване на броя например на FPV дронове няма да позволи решаването на всички задачи, които в момента са възложени на артилерията и конвенционалната авиация.

 

Украински сайтове, превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3945 |13.03.2024 Легион "Свобода России" призова цивилните да напуснат Белгород и Курск, продължават боевете с "убийците на Путин" . 1| 3323 |13.03.2024 Украйна отново се цели в руски рафинерии . 12| 3278 |11.03.2024 Зеленски за папата: Посредничество между някой, който иска да живее, и някой, който се опитва да те унищожи . 10| 17932 |10.03.2024 Украинските въоръжени сили съобщиха за ожесточени сражения в източната Донецка област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads