Реклама / Ads
3| 5041 |23.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

13% по-скъпо парно от април

.
От 1 април природният газ и парното за потребителите ще поскъпнат, въпреки намеренията на правителството да замрази цените.
 

Увеличението на газа се налага заради ситуацията на световните пазари и няма как да бъде избегнато, посочи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Ръст в цената на синьото гориво с 15 на сто, каквито са очакванията, ще доведе до поскъпване и на топлоенергията между 8 и 13 процента.

Цените на тока от 1 юли обаче могат да бъдат задържани, каза Семерджиев. Това може да стане с отпадане на разходи по инвестиционните програми, но не и със законодателна намеса.

Ще използваме всички възможности за задържане на цените, но това трябва да стане в законовите рамки, заяви Семерджиев. Необходимостта от промяна в цените на природния газ е наложена от конюнктурата на световните пазари, това ние не можем да го променим, можем само да изгладим рязкото вдигане на цените, посочи Семерджиев. Това направихме от 1 януари, за съжаление тенденциите на световните пазари са за повишение на цената на природния газ, за това допринася и курса на долара, добави той.

Не е обсъждана с нас идеята за замразяване на цените, но утре ще се състои Консултативен съвет в ДКЕВР със социалните партньори, които са и автори на идеята и ще имаме повече информация, каза председателят на регулатора. ДКЕВР е орган, който действа съобразно законовите си правомощия, защото всяко наше решение подлежи след това на проверка в съда за неговата законност, коментира Семерджиев. Всички мерки, които се предлагат, трябва да е ясно как ще се осъществяват, добави той.

Възможно е държавата да подпомага дружества, на които тя е собственик, това не е нещо непознато, каза още председателят на регулатора. В отговор на въпрос дали това не би се приело за държавна помощ, което не е допустимо, Семерджиев каза, че още не се знае какви ще бъдат мерките и не може да се говори за това.

По отношение на цените на електроенергията има разходи, които се правят за подпомагане развитието на възобновяемите източници на енергия, каза Семерджиев. Той добави, че има изисквания и за стимулиране на производството на енергия от когенерация. Ще търсим начини за компенсиране на тези разходи от конвенционалната енергетика, там се търсят възможности за задържане на цените, посочи Семерджиев. Той обясни, че тъй като в България има предприятия - производители на електроенергия, това дава възможност цикълът да бъде затворен и цените да бъдат задържани. Природният газ обаче е ресурс, който се внася от чужбина и зависи от цените на световните пазари, затова при него няма как да бъдат задържани цените, каза Семерджиев. Той увери, че няма да се прави компромис по отношение на разходите на електроразпределителните дружества за ремонти и поддържане на системата, а ще се пести от други пера.

Цената на топлинната енергия зависи от цената на природния газ и затова парното също трябва да поскъпне от 1 април. В противен случай топлофикационните дружества ще бъдат поставени в много лоша ситуация, посочи Семерджиев. Добрата новина е, че идва сравнително топло време, ползването на топлофикационната услуга ще намалее и поскъпването на парното няма да се отрази на бюджетите на домакинствата, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5627 |18.03.2010 От 1 април цигарите нагоре, не на шега . 0| 4746 |12.03.2010 С 11% скача парното в София . 0| 5171 |16.02.2010 През април почват метрото до “Надежда”, . 0| 4921 |18.01.2010 Сметките за парното на софиянци - вече в интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads