Реклама / Ads
1| 5326 |14.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

1500 румънски фирми с мераци за бизнес у нас

.
Симеон Дянков
Имаме статистически данни за фирмите в България, които показват, че различни румънски компании преместват дейността си в Русе. Тук говорим за голям брой – около 300 фирми на месец. Към настоящия момент 1500 румънски компании са открили офиси в Русе, отбелязва българският министър на финансите Симеон Дянков в интревю за централния румънски ежедневник „Адевърул”.
 

„Наблюдавам и друга тенденция – румънски компании се местят и в столицата на България, София“, споделя министърът.

Като причина за това той посочва въздържането от увеличаване на данъците по време на кризата. „Запазихме същата данъчна система, за разлика от Румъния или Гърция. При нас ДДС се запази на ниво от 20%, данъкът върху печалбата е 10%, докато при вас е 16%. Данъкът върху дивидентите е 5%, докато в Румъния е около 12%“, посочr министърът.

По думите на Дянков България успява през 2010 г., ще успее през 2011 г. да избегне радикалните мерки, които предприе Румъния. Той изразява и надежда българското правителство да успее да направи бюджетите за тази и следващата година без да увеличаваме данъците и да засягаме пенсиите. Според Дянков това са предпоставките различни румънски фирми да преместват дейността си в България.

Финансовият министър отново показа оптимизъм за развитието на икономиката. „Точно сега бяха публикувани данни от последното тримесечие, показващи ръст на икономиката от 0,7% в сравнение с миналата година, както и ръст на второто тримесечие. Това означава, че 2010 г. е била добра година“, посочва Дянков.

Попитан за мнение по случващото се в еврозоната и за намеренията на България за присъединяване към нея, българският финансов министър коментира, че „независимо от проблемите, с които се сблъсква, еврото е много стабилна валута и има зад гърба си силен пазар и Европейската централна банка”.

„Ние запазваме нашата позиция да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро”, каза министър Дянков. „Надяваме се, че до края на 2011 г. ще можем да докажем, че сме готови да въведем еврото, ако дефицитът се запази под 3%, можем да започнем преговори и да изготвим план за въвеждане на еврото”, допълни той.

В интервюто за „Адевърул” министър Дянков потвърждава и подкрепата си за полската инициатива страните-членки, започнали реформи в пенсионната система, да бъдат „поощрени”, като разходите за пенсионната реформа да не се включват в изчисляване на бюджетния дефицит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5839 |07.12.2010 Родни фирми гледат към Мароко . 3| 4981 |02.12.2010 Фирми ще съдят държавата за 1/2 млрд.лв. . 9| 5330 |22.11.2010 Младенов вади на светло фирмите от сивия сектор . 1| 5269 |09.11.2010 64 фирми дължат милиони на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads