Реклама / Ads
10| 5634 |30.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

17 пъти по-малко получаваме от германците

.
Сондаж установява огромни различия в заплащането на труда в страните от ЕС. В тази класация България заема категорично последното място с 2.18 евро за час труд.
 

Най-високите заплати в Европа се получават в швейцарските градове Цюрих и Женева, а най-ниските - в Киев. Това показва изследване на най-голямата инвестиционна банка в Европа - швейцарската Ю Би Ес (UBS), съобщава БТА.

Изследването е извършено в 73-те най-големи европейски градове. Жителите на Цюрих получават средно на час по 22,6 долара след данъците. Малко по-малко - 20,4 долара, получават работещите в Женева. Близо десет пъти по-малко - по 2,4 долара на час, е заплащането на хората, работещи в украинската столица Киев.

В изследването на швейцарската банка е включено почасовото заплащане в долари на представители на 14 професии. Москва е на 26-о място с 5,9 долара на час. Заедно с Никозия и Дъблин руската столица е с най-ниско данъчно облагане - около 15 на сто. Стремителен спад бележи Лондон - през 2006 г. британската столица е била на второ място по почасово заплащане, а тази година е на 21-о. Главната причина е поевтиняването на лирата стерлинг.

Запазва се голямата разлика в заплащането между Западна и Източна Европа. Автомонтьор в Цюрих например получава чисто 43 000 долара средно годишно, в Дъблин 34 000 долара, а във Варшава - 7500 долара. В първата десетка на класацията на Ю Би Ес, след Цюрих и Женева, са Дъблин, Люксембург, Копенхаген, Осло, Хелзинки, Мюнхен, Франкфурт и Брюксел.

България не е спомената в изследването, но затова пък немският вестник “Тагесшпигел” пише, че средностатистическият българин печели 17 пъти по-малко от средностатистическия германец, съобщава БГНЕС.

Изданието се позовава на резултатите от проучване на Кьолнския институт по икономика. Сондажът установявя огромни различия в заплащането на труда в страните от ЕС. В тази класация България заема категорично последното място с 2.18 евро за час труд. Това е десет пъти по-малко от заплащането в източните германски провинции и почти 17 пъти по-малко от това в западните германски провинции. Заплащането и професионалната реализация са и в основата на това дали българката желае да има, или не, дете.

Изводът е от проучване на института “Макс Планк”, проведено в четири страни - България, Германия, Русия и Франция. Почти всики анкетирани са посочили, че професията е решаващият критерий при взимането на решение за раждане на дете. Германките и рускините са посочили пълната трудова заетост като условие, докато за българките и французойките бил достатъчен и половин работен ден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5043 |14.08.2009 28% по-малко ток сме изнесли спрямо 2008 г. . 2| 5012 |20.07.2009 Плащаме 30% по-малко за почивка на море . 3| 6279 |22.11.2008 1 млн. автомобили по-малко в Европа през 2009-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads