Реклама / Ads
5| 5000 |16.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

600 млн. евро глътнала АЕЦ "Белене"

.
600 милиона евро са документираните и осчетоводени средства, похарчени за изграждане на АЕЦ „Белене”. Колко се реалните пари, които е глътнала централата от началото на проекта обаче не се знае. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
 

На въпроса кой ще понесе отговорността за тези средства, министър Трайков обясни, че за „вина” може да се говори, едва когато проектът е заровен.

Трайков подчерта, че за АЕЦ „Белене” страната ще работи с темпото, което е необходимо и подходящо и нищо няма да се прави през главата на хората и „натагадък”.

Богомил Манчев, председател на „Булатом”, потвърди, че 600 млн.евро са разплатените пари с руснаци и немци, които разработват проекта за АЕЦ “Белене” и допълни, че за разрушаването на конструкциите са предвидени 97 млн. евро, като дори още за тази дейност парите не са платени.

По отношение на заема от банка „Париба” в размер на 250 милиона евро, Манчев обясни, че това са пари – кредит към Националната електрическа компания и не са похарчени за проекта „Белене”. Използвани са за издължаване на текущи задължения, например за проекта за хидровъзел „Цанков камък”.

Що се отнася до това, че днес премиерът ще посети площадката на АЕЦ „Белене”, според Богомил Манчев – „премиерът няма какво да търси там” и само ще отиде да види дупката, която е изкопана. С повдигането на въпроса за парите около АЕЦ „Белене”, някой се заиграва с нещо друго.

На въпрос как ще коментира вчерашна публикация в руски медии, свързана със „закопаване” на проекта „Южен поток” и позициите на „Газпром” в Европа, министър Трайков заяви, че диалогът не тече по една линия. В тези проекти има различни интереси и не разбира какво означава терминът „закопа”.

Той обясни още, че колкото и срещи да имаме по темата за възобновяемите източници, винаги ще сме на нов етап на обсъждане. Дебатът далеч не е приключил, тъй като правителството си е поставило цели, направило е прогнозен план, допълни министърът.

Очаква се към средата на годината да има прогнозен документ какви ще бъдат стойностите. В министерството се работи ефективно и по Закон за енергия от възобновяеми източници. Целта е да бъде публикуван в официалния вестник на Общността до декември. Към средата на март проектът ще е в министерството, през април ще има обществено обсъждане, а през май ще бъде внесен в Министерски съвет”, коментира министър Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5625 |02.03.2010 Борисов отказа руските пари за АЕЦ "Белене" . 16| 5347 |20.02.2010 Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" е огромна сделка . 37| 5911 |19.02.2010 Трайков: Русия финасира "Белене", за да не загубим темпо . 0| 5138 |19.02.2010 Реализираме "Белене", но не единствено с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads