Реклама / Ads
0| 3627 |12.09.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

600 млн. лева потеглят към бизнеса у нас по Плана за възстановяване

.
600 млн. лева потеглят към българския бизнес по Плана за възстановяване и устойчивост. Министерството на иновациите и растежа е първото, което ще предостави средства от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията от COVID-19.
 

Това обявиха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев пред над 300 представители на микро-, малкия среден бизнес на форума „Големите пари за малкия бизнес – възможности за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост“ в София.

 

Министър Пулев посочи, че пари за подкрепа на бизнеса има и служебното правителство е мобилизирало всички програми да се движат и отварят с бързи темпове.

 

Отворена е и първата процедура за микро-, малките и средните предприятия които могат да кандидатстват по нея до 21 септември. Процедурата е с общ бюджет от 260 млн. лв. и е с фокус фирми от  преработвателната промишленост, управлението на отпадъците, медиите,  творческата индустрия, в които малките и средни предприятия  и микропредприятията, се нуждаят от средства за техническа модернизация.

До края на годината само по НПВУ ще бъдат отворени още три процедури. 

 

“През октомври предстои да отворим втората мярка – за ИКТ решения и киберсигурност с общ бюджет от 30,6 млн. лв. за около 1400 предприятия при 100% безвъзмездна помощ“, поясни той. 

 

До края на годината ще стартира и третата процедура – 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия от малките и средни фирми, както и четвъртата процедура – с общ бюджет от 120 млн. лв. – за развойна дейност и интелектуална собственост и върхови постижения в науката.

 

Той обяви, че МИР работи активно и по линия на структурните фондове на Европейския съюз.  

 

“Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв., са почти завършени и са в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях е новата Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. и е изпратена в Брюксел за одобрение на 16 август. Втората – “Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ – с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена на ЕК до 23 септември“, допълни министърът и каза, че ресурсите по двете ще са достъпни за бизнеса още до края на годината и в първото тримесечие на следващата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4692 |19.08.2022 Пада цената на тока за бизнеса с близо 12 % . 0| 3855 |10.08.2022 5 млн. лева на ден ще достигат до бизнеса, обеща служебният министър на иновациите . 0| 3526 |07.08.2022 България ще инвестира близо 3 млрд. лв. в иновации за бизнеса . 0| 5074 |30.05.2022 Украински компании местят бизнеса си у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads