Реклама / Ads
2| 4408 |23.06.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

90% от пясъчните ивици в България не са пригодени за трудноподвижни хора

.
Оказва се, че повечето плажове по родното Черноморие нямат пътеки и осигурен достъп до съблекални и до заведения за трудноподвижни хора. Според Грета Аспарухова, която от години изпраща писма до Министерството на туризма с призиви за поставяне на пътеки за хората със специални потребности, 90% от пясъчните ивици не са пригодени.
 

"Трябва разбиране и съзнание от страна на концесионерите. Не смятам, че държавата трябва да е кой знае колко ангажирана, защото в закона е записано, че хората с увреждания трябва да имат достъп като всички останали хора. Дори в най-забутаното село в Гърция има платформи за придвижване по плажа, хората имат достъп дори до водата" - каза Аспарухова пред БНР.

 

Плажът в Крайморие е единственият у нас със сертификат за достъпност. Концесионерът на ивицата Николай Димитров: 

 

"Разположил съм дървени пътеки, свързани помежду си. Те осигуряват достъп до три от заведенията, до душовете, до съблекалните, до тоалетните, до водата. Инвестицията не беше малка, но това е удобство и за другите хора". 

 

След края на сезона от Министерството на туризма ще предложат да се направят изменения в договорите за концесия на плажните ивици. От ведомството са започнали проверки. Василка Цанева, началник на отдел "Управление на морските плажове": 

 

"Има изградени дървени пътеки на 52 морски плажа, чадъри и шезлонги за такива хора има на 35 плажа, тоалетни и съблекални на много места са обособени. Три морски плажа са ни дали информация, че имат плаващ проходим стол амфибия. Министерството на туризма следи стриктно за наличието и за състоянието на пътеките". 

 

Според Капка Панайотова от Центъра за независим живот едно място може да бъде недостъпно по различни начини: 

 

"Може да има направена рампа или друго съоръжение, но мястото все още да е недостъпно. Рампата трябва да отговаря на технически норми. Мърлявщината в нашата държава е пословична. Докато се направи нещо, както и да е, нещата ще са такива". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5680 |22.06.2021 ”Пари на вятъра”. Ще си върне ли България трите милиарда лева за ”Турски поток” . 0| 4652 |15.06.2021 ГКПП „Златарево“ предстои да бъде отворен за влизащите в България . 16| 5241 |02.06.2021 САЩ към България: Спрете схемата ”паспорти за пари”, ако искате да пътувате безвизово зад Океана . 0| 4365 |29.05.2021 Отпада карантината за пристигащи от България в Португалия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads