Реклама / Ads
3| 7205 |23.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В Балчик: 25 лв. стая с климатик + 2000 екзотични растения

.
Ботаническа градина, живописна природа, исторически забележителности и горещи морски пясъци. Това е Балчик- курорт с дългогодишни традиции и процъфтяващо бъдеще. Градът се посещава от хиляди летовници ежегодно и е част от 100-те туристически обекта в България. Блестящите условия и атрактивните цени придават допълнителен колорит на райското кътче.
 
Васил Василев

 

Курортът е разположен на 29 км северно от Варна и на 19 км от община Каварна, в непосредствена близост до Албена и Златни пясъци. Географското разположение на града обуславя благоприятните климатични условия. Характерно за района е прохладното лято със свежи и наситени с йодни изпарения утрини. Вечерите са проветриви и понякога дори студени. Средната температура на морската вода е около 23 градуса. Градът осигурява отлични условия, за да прекарате Вашите десетина летни дни в добра компания, далеч от напрегнатото всекидневие.

Балчик още в Древността е населяван от траките. Открити са много тракийски чаши, метални съдове, накити и оръжия от преди 2000 години. След завладяването му от гърците приема името Дионисополис в чест на древногръцкия бог на виното Дионисий. Още в началото на VI век градът претърпява земетресение, което разрушава голяма част от него. Оцелелите след природната стихия възстановяват и преместват древния полис северозападно от центъра на днешния Балчик и създават една от най-мащабните византийски крепости. През Средновековния период градът е прекръстен на Карвуна, което на старобългарски означава гостоприемство. След разрушаването му от Османската империя е превърнат в малко и незначително селище. Настоящото име на града е узаконено през 1653 г. от Евлия Челеби. След Освобождението Балчик става един от най-важните пристанищни центрове на българското Черноморие.

 И до днес Балчик е запазил гостоприемството, с което е бил известен още в Средновековна България. Безспорно най-голяма атракция в курорта е уникалната Ботаническа градина, която е разположена непосредствено до морския бряг. Тя е създадена през 1955 г. с участието на едни от най-добрите световноизвестни ботаници. Днес на обща площ от 65 дка в нея са разположени колекции на растения от цял свят, наброяващи над 2000 различни вида. Растителните видове принадлежат към 85 семейства и над 800 рода с невероятно разнообразие от цветове и форми. Ботаническата градината се нарежда на второ място в Европа с колекцията си от едроразмерни кактуси след тази в Монако. Градината е носител на орден ,,Св. св. Кирил и Методий” II степен за принос в науката и образованието. Паркът е единственият по рода си, която осигурява безпроблемен достъп из алеите на хората с физически увреждания.

bal1.jpg

Живописната гледка около градината се допълва от Двореца на румънската кралица Мария, построен по нейно желание в началото на миналия век. Тя е внучка на английската кралица Виктория по бащина линия, а майка й е с руско потекло. Резиденцията в Балчик се превръща в любимо кътче за усамотяването и почивката на кралицата. Дворецът е едно от малкото места по света, където мирно съжителстват църква и джамия. Идеята за ,,съжителството” отново е дадена от румънската аристократка. За изграждането на палата са били наети италиански архитекти, които го проектират така, че всеки от височайшите му гости да бъде максимално уединен в покоите си. Днес имението е превърнато в музей, който е посещаван от хиляди туристи през цялата година. В най-високата точка на двореца, вила ,,Сюита”, стари тракийски делви, надгробни християнски паметници, надписи на арабски език и римски гербове изразяват желанието на кралица Мария да обедини различните религии и култури. Легендите около любовните преживявания на кралицата и тайните й срещи с благородници от цял свят разпалват любопитството на посетителите на града.

И тази година курортът е запазил невисоките си цени на нощувките, достъпни за всеки желаещ посетител. Частните квартири традиционно са най-евтини. Тук наемите за една нощувка започват от 8 лв. и достигат до 15-16 лв. за по-луксозните къщи. По-взискателните могат да си наемат тризвездна хотелска стая с климатик срещу 25 лв., в които се включва и закуска. Ако вече сте готови да посетите това уникално кътче от нашето Черноморие, можете го направите по четири начина- с автобус, с кола, с влак, а дори и със самолет до Варна, от където тръгват автобусни линии за Балчик на всеки кръгъл час. Цената на автобусния билет от София е 25 лв. Автобусните компании предлагат атрактивни отстъпки за ученици. Пътуването е комфортно и сравнително бързо, отнема около 6 часа при нормални пътни условия. Автомобилът също е добър избор, стига да не прекалите с алкохола по време на престоя си в курорта. Най-сигурният начин, обаче, остава влакът, който отнема значително повече време за пътуване. Цената на билета, заедно с превоза от Варна до курорта, е 25 лв., колкото е и автобусният билет. Предимството на този вид транспорт остават спалните вагони. С тях си спестявате досадното пътуване през летните жеги и ценния следобеден плаж. Най-бързият възможен начин е полетът София- Варна, но едва ли всеки може да отдели 62 евро за еднопосочен самолетен билет.
balchik0004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Освен с Ботаническата градина и Дворецът на кралица Мария, градът привлича туристите с автентичната си атмосфера, която лъха от стръмните калдъръмени улички и къщите, направени от камък и кирпич. Художествената галерия, старинната църква ,,Св. Никола”, историческият и етнографският музей са само част от културните обекти, които трябва да бъдат посетени. Не пропускайте и Възрожденския комплекс в града със старото си училище, което е много добре запазено. А през прохладните нощи курортът предлага романтични разходки из осветените алеи край плажната ивица.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5522 |23.07.2007 Делфини правят шоу пред смаяни летовници в Св. Св. Константин и Елена . 0| 5301 |23.07.2007 Делфинариумът "се премести" в Св. Св. Констонтин и Елена . 1| 8900 |22.07.2007 Мидите - шедьовър за гастрономите и мор за несвикналия стомах . 0| 7050 |20.07.2007 20 юли - ден на пивоварите! Гответе се за скъпа бира!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads