Реклама / Ads
0| 4025 |16.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България и Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава

.
Даниел Лорер, Йозеф Ашбахер Източник: БГНЕС
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава. По този начин български фирми и научноизследователски организации ще могат да участват в процедури за подбор и да реализират своите проекти с космическо приложение.
 

Това Споразумение е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България да продължи сътрудничеството си с Европейската космическа агенция /ЕКА/ и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на ЕКА. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който заедно с генералния директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер подписаха в Тулуза ново разширено Споразумение за европейска кооперираща държава между България и агенцията.

 

Споразумението дава възможност на български фирми и научноизследователски организации да участват в процедури за подбор и да реализират своите проекти с космическо приложение. То предвижда изпълнение на План за Европейска кооперираща държава, чиято цел е да повиши готовността на българския космически сектор за пълноценно участие в програмите на ЕКА при бъдещо пълноправно членство на страната ни в агенцията.

 

Генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер изтъкна, че за него е голямо удоволствие да подпише Споразумението за България като Европейска кооперираща държава.

 

Министър Лорер посочи, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги.

 

По думите му сътрудничеството с ЕКА е от изключително значение за България. То допринася и за повишаване качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор, както и за по-голяма видимост на българските иновативни компании.

 

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че все повече сектори са вдъхновени от космическия потенциал и по-специално от космическите технологиите и ги пренасят в други области, включително за разработване на иновативни бизнес модели, инвестиции и растеж.

 

Споразумението осигурява достъп до младежките програми на ЕКА за магистри и стипендианти, както и възможност за участие във взаимния обмен на експерти, научна и техническа информация, данни и стоки от взаимен интерес, в областта на космическата наука, технологиите и приложенията.

 

Продължава съвместната работа между България и ЕКА за развитие на устойчивостта и конкурентоспособността на българските предприятия в космическият сектор, както и за съхраняване на научния потенциал.

 

Договореното в Споразумението отразява амбициите на България за активизиране на космическите дейности, изграждане на устойчиви и конкурентоспособни космически сектор и наука и активно участие в европейските инициативи и програми в областта на космоса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4891 |15.02.2022 През март експертен съвет ще обсъжда бъдещето на пристанищата в България . 1| 4332 |01.02.2022 Приютът за животни в Русе е пример за грижата за безпризорни в България . 0| 4048 |01.02.2022 България и страни по поречието на Дунав ще участват в проекти с Украйна и Молдова . 29| 5586 |26.01.2022 Еленко Божков: При военни действия на България срещу Русия доставките на газ спират, а вариант Б нямаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads