Реклама / Ads
0| 6247 |10.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България и Сърбия решават за "Южен поток" зад гърба на Русия

.
България и Сърбия договориха маршрута на "Южен поток" без съгласието на Русия, пише московското издание "Комерсант".
 

Вестникът коментира разговорите между сръбския президент Борис Тадич и българския премиер Бойко Борисов миналата седмица във Варна, като опит проектът за газопровода да заобиколи "Газпром", предаде БНР.

Борисов и Тадич се договориха тръбата на "Южен поток" да пресече границата между двете страни в района на Димитровград. "Газпром" се беше обявил против този вариант, който съществено удължавал трасето и оскъпявал проекта. Белград, който по начало бе заинтересован точно от този маршрут, но не успяваше да склони
"Газпром", се опитва да постигне своето с помощта на София, доскоро шантажирала Москва с отказ да участва в "Южен поток".

Сръбско-българските договорености за трасето на "Южен поток" само на пръв поглед се отнасят единствено до тези две държави. На практика те засягат интересите на всички ключови участници в проекта, най-вече на "Газпром", изтъква всекидневникът.

Русия едва успя да пречупи позицията на България по двустранните проекти за енергийно сътрудничество и на Москва се наложи да склони за съществени отстъпки преди подписването на "пътна карта" за проекта "Южен поток".

Окончателният маршрут на "Южен поток" ще бъде определен според техническо-икономическата обосновка на проекта, а тя се разработва тъкмо от "Газпром", заявили "Комерсант" от пресслужбата на компанията.

"Газпром" явно се ръководи от съображението, че останалите участници в "Южен поток" могат да договарят помежду си каквото пожелаят, но руският монополист все едно ще има последната дума за избор на маршрута. За компанията обаче ще е трудно да се противопостави на съгласувана позиция, дори да става дума само за двама партньори - в случая Сърбия и България. Затова, макар че балканската отсечка от "Южен поток" вече добива очертания, борбата около нея тепърва предстои.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5188 |09.08.2010 България е най-евтина за туристи . 13| 8248 |07.08.2010 Сърбия участва в АЕЦ "Белене"; Южен поток" минава през Димитровград . 0| 5412 |02.08.2010 България и Гърция предоговарят за "Набуко" . 2| 5509 |30.07.2010 България остава с отрицателно външно салдо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads