Реклама / Ads
0| 6686 |21.05.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българинът застрахова колата си, но не къщата

.
Факт е, че много хора не застраховат имота си, което е озадачаващо. Причините са различни, но една от основните е, че това би струвало много. Оказва се обаче, че не е точно така. По-разпространени са кражбите на коли и затова тяхното застраховане е по-масово.
 
Всеки път, когато бъдат сполетяни от наводнение или друго бедствие, което нанася големи щети на жилища и други имоти, тогава хората отчаяно започват да търсят помощ от държавни и всякакви други институции. В повечето случаи не я намират или е толкова малка, че въобще не могат да преодолеят проблемите си. С години наред те не са в състояние да възстановят разрушенията, причинени от природната стихия. Мислят за варианта да застраховат имуществото си, но въпреки това не го правят и така до следващия път, когато пак трябва да минат през същото. Много от хората си мислят, че да застраховаш имуществото си е нещо много скъпо и нереално за техния джоб. Оказва се обаче, че това съвсем не е така имайки предвид, че после, когато останат буквално на улицата, тъй като бедствието е унищожило покъщнината им, ще могат да стъпят отново на крака, благодарение на тази застраховка, която са сключили.

За това попитахме за подробности относно този тип застраховка Пламен Захариев, шеф на Дирекция "Имуществено застраховане" в "Булстрад".

 - Г-н Захариев как можем да защитим имуществото си от наводнение, пожар или друго бедствие?

- Начинът да защитим имуществото си от различни бедствия е сключването на застраховка „Домашно имущество”. По условията на застраховката могат да се застраховат апартаменти, къщи, други сгради и постройки от специален тип - гаражи, плевни, сайванти, оранжерии, обори, огради, порти, външни площадки, плочници и др.

- Какви рискове покрива този тип застраховка?

- В нея са комбинирани голям брой рискове, предоставящи оптимално покритие за недвижимото и движимото имущество на застрахования. Това са пожар (вкл. последиците от гасенето на пожара), експлозия на съд под налягане, природни бедствия - буря, ураган, градушка, наводнение, вкл. падащи дървета и клони, вандализъм, кражба чрез взлом, земетресение и др.

- Какъв е начинът за сключване на застраховката?

- Той е максимално облекчен – без извършване на предварителен оглед от специалист на ЗПАД „Булстрад”, на база предоставена от страна на застрахования информация за трите имена на собственика и ЕГН, точен адрес на жилището и неговата квадратура, начин на заключване на входната врата.

- При какви застрахователни суми (лимити) може да се сключи застраховката, тоест колко ще бъде възстановено на хората, ако претърпят някоя от горните стихии?

- Има възможност застраховката да бъде сключена при един от четирите разработени варианти с различни застрахователни суми, като максималните обезщетения, които изплащаме в случай на застрахователно събитие са:
Вариант 1
- 12 000 за недвижимото имущество, 5 000 за движимото имущество, 2 000 лева срещу риска „кражба чрез взлом”;
Вариант 2
- 16 000 за недвижимото имущество, 6 000 за движимото имущество, 2 000 лева за риска „кражба чрез взлом”, 10 000 лева за риска „земетресение”;
Вариант 3
- 20 000 за недвижимото имущество, 8 000 за движимото имущество, 2 000 лева за риска „кражба чрез взлом”, 15 000 лева за риска „земетресение”;
Вариант 4
- 30 000 за недвижимото имущество, 8 000 за движимото имущество, 3 000 лева за риска „кражба чрез взлом”, 20 000 лева за риска „земетресение”, 5 000 лева за покритието „гражданска отговорност към трети лица”;
Дължимите годишни застрахователни премии при гореизброените варианти за сключване на застраховка „Домашно имущество” са съответно 36 лева, 63 лева, 86 лева и 139 лева.
Застраховката може да бъде сключена и при други лимити на отговорност, в зависимост от конкретното желание на клиента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11068 |27.03.2024 Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв. . 10| 7106 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби . 3| 2630 |26.03.2024 Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори . 0| 2512 |26.03.2024 Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми с проф. д-р Сабри Джавкайтар на 06.04.24 г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads