Реклама / Ads
1| 4866 |03.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българската икономика продължава да се срива

.
Българската икономика продължава да бележи спад, обобщават анализаторите на UniCredit Group в последния си доклад, цитиран от радио Deutsche Welle. Експертите предупреждават, че най-лошото още не е отминало, предвид обстоятелството, че новото българско правителство има ограничени възможности да прилага фискални и валутни интрументи.
 

Една от основните прогнози в доклада е, че рецесията на индустриалния сектор у нас ще обхване и услугите. Продължава да се свива брутният вътрешен продук, като най-голям спад отбелязват брутните инвестиции и частното потребление.

Според специалистите кризата предизвиква промяна и в нагласите на населението, което вместо да увеличи потреблението предпочита да пести и да обслужва дълговете си. Прогнозните показатели не са далеч от най-ниското досега ниво, което сигнализира, че най-лошото все още не е отминало и че спадът в производството ще продължи да се изостря.

През второто тримесечие на тази година цените на недвижимите имоти са спаднали с 9,7 % в сравнение с предходното тримесечие и с 24,2 % в сравнение с най-високата им стойност през 2008 година. Външнотърговското салдо се подобрява по-бързо от очакваното, четем още в доклада.

Според прогнозата на UniCredit Group производственият сектор в България има шанс да се стабилизира в началото на идната година. Въпреки това има няколко вторични ефекти на кризата, които в момента оказват влияние върху икономиката. Комбинацията от нарастваща безработица, падащи цени на имотите и анемичен растеж на кредититирането ще доведе до спад на БВП и през 2010 година. Рецесията ще приключи най-вероятно в края на 2010 или началото на 2011 година. Трайното възстановяване на икономиката обаче няма да бъде възможно, без да се нормализира растежът на кредитиране и цените на имотния пазар, смятат експертите.

В доклада се отбелязва още, че антикризисните мерки на кабинета "Станишев" са били краткосрочнии, липсвал им е фокусът, съответстващ на ситуацията. След изборите се забелязва по-благоразумна политика, след като новата администрация е заела по-решителна позиция в борбата срещу корупцията, която си остава Ахилесовата пета на българската икономика.

Тъй като до юли не е била провеждана предвидлива фискална политика, много вероятно е бюджетният дефицит да нарасне неимоверно до края на годината, смятат от UniCredit Group . Ето защо новото правителство сега се опитва да намали разходите за държавната администрация, да установи съответствие между равнището на заплатите и продуктивността, както и да потърси алтернативни източници за публични инвестиции - например чрез по-ефективното използване на еврофондовете и чрез външни заеми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4734 |12.10.2009 Оптимистични прогнози за икономиката вещае Дянков . 1| 4961 |09.10.2009 Съкращенията в БДЖ продължават . 1| 4918 |07.09.2009 Караманлис: Изграждането на Бургас-Александрополис продължава . 0| 5203 |17.08.2009 Икономиката сниши ръст с 4,8%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads