Реклама / Ads
10| 5926 |22.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Банки лапват хотели на безценица, туризмът затъва

.
Хотели се продават тайно
Банки придобиват хотели на безценица. Това е началото на края на българския туризъм, който и без това е в криза, алармират хотелиери, които все по-трудно обслужват кредитите си.
 
Цени на хотели, които са ипотекирани, падат до нива 150 - 400 евро кв.м. Такива вече са обявени за продажби в Свети Влас, Бяла, Китен, Обзор и др. курортни селища.

Заради спада в броя на туристите, собствениците на хотели са в голямо затруднение да изплащат кредитите за строителството им и може в най-скоро време банките да се окажат собственици поне на 400-450 хотела. Това сочат изчисления на експерти от бранша. Миналата година Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма, предвиди, че само през 2009 г. банки ще се сдобият с около 300 хотела. Тенденцията днес се засилва. Причината е, че и до момента няма никакво движение по отношение на лихвите на банките към инвеститорите в туризма. В момента банките в България отпускат кредити с 13-15% лихва. В същото време в Горция, която уж е в тежка криза, лихвите са 3-4%, коментират длъжници.

Да си купиш изгодно ипотекиран имот, чийто собственик не може да си плаща кредита, винаги е било примамливо за всеки, който търси бърза печалба. Митове се носят с колко евтини хотели са се сдобили малцина, които имат „късмет” или „топли връзки” в банки или сред съдия-изпълнителите, коментират запознати.

„При условие че имаме тежки дългове, които трябва да се плащат към банките – това означава, че банките действително трябва да помислят за някакви варианти иначе цял отрасъл ще тръгне надолу, а много хотелиери и ресторантьори ще фалират”, оплаква се пред Frognews.bg Иван Конакчиев, собственик на хотел в Слънчев бряг.
Според него в момента става дума за продажби тихомълком.

Никой в държавата не знае колко реално са лошите кредити поради преструктуриране, предоговаряне и т.н. Това само задълбочава проблема.

Според банкери критична граница на лошите кредити е 15 на сто. Допреди близо година у нас те са били около 10 - 12 %. Колко са обаче сега банките крият.

Най-лошият вариант, който според запознати се реализира в момента, е продажбата на имоти на хора, близки до ръководствата на някои банки. По този начин били придобити вече цели ваканционни селища. Купувачите обаче изчакват цените в един момент да се повишат и засега не правят нищо с хотелите.

Други, за да изкарат нещо и да се опитат да си покриват кредитите, прибягват до дъмпингови цени. Вече се предлагат нощувки по 4 евро със закуска и вечеря. Това срива пазара, а услугите стават изключително некачествени. Хотелиери и ресторантьори предлагат да се определи санитарен минимум на цените, но призивите им остават нечути от ръководството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В същото време цените на тока, водата и газта растат, което прави разходите непосилни за собствениците.
Според проф. Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара, приходите от туризма тази година ще спаднат поне с 5-6 на сто, в сравнение с миналата година. Други експерти обаче са още по-песимистични и допускат спад до 10%.

В същото време МИЕТ и НАП обявиха, че ще има железен контрол по Черноморието за укриване на доходи от туризма. Министерството не желае да подпомага туристическия бизнес, не прави нищо за облекчаване условията на кредитиране, но иска да упражнява полицейски и ревизорски функции, недоумяват хотелиери и ресторантьори. Над 500 000 българи са ангажирани пряко и косвено в туризма и техният живот зависи от условията за правене на бизнес. Такива обаче липсват, категорични са хора от бранша.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5071 |14.06.2010 Държавата оказва непозволена помощ на банките . 5| 4897 |03.06.2010 Гърция брани банките си у нас . 3| 5436 |19.05.2010 US-посланик стресна българските банки . 0| 6321 |29.04.2010 Банките стабилни, въпреки кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads