Реклама / Ads
9| 5493 |21.08.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бавно и мъчително променяме технологиите в ТЕЦ-овете

.
Искра Михайлова
Инвестиции от около 850 000 евро ни трябват за привеждане на ТЕЦ-овете в страната на необходимите нива.
 

Проблемът на България е, че много бавно и мъчително се наложи необходимостта от въвеждане на очистващи инсталации и промяна на технологиите в ТЕЦ-овете, за да можем да гарантираме спазването на определените ни по договор тавани, заяви по ТВ 7 министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Проблемът по думите й е в това, че в продължение на много години допустимите норми са надвишавани и това се приема като трайна тенденция. От тук следва извода на Европейската комисия, че трябва да се проведе наказателна процедура срещу страната ни. „Направили сме всичко възможно и сме срещнали разбирането на представителите на ТЕЦ-овете и на големите горивни инсталации за това, че ние трябва да покажем, че от края на 2012 г. вече сме обърнали тенденцията и вече сме в рамките на нормата. Ако го докажем, процедурата ще бъде спряна на етапа, на който е”, каза Михайлова. Според експертни оценки са необходими инвестиции от около 850 000 евро за привеждане на ТЕЦ-овете в страната на необходимите нива. Министърът на околната среда обясни, че има възможност да се договори преходен план за горивните инсталации и МИЕТ, съвместно с МОСВ, са внесли такъв план, който е бил приет от Министерски съвет и внесен в Европейския комисия.

„Ние се надяваме да получим от партньорите си една такава възможна отсрочка да се приеме този план, така че категоричните изисквания за нашите инсталации да влязат в сила от 2020 г.”, обясни министър Михайлова. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5404 |31.01.2011 Експерти: Излизаме мъчително бавно от кризата . 2| 5239 |19.06.2010 МВФ: България бавно се възстановява от кризата . 0| 5483 |25.03.2010 По-добре е да се бърза "бавно" с вдигане на ДДС-то

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads