Реклама / Ads
3| 6924 |26.09.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Безусловен базов доход и психично здраве

.
Текстът по-долу е интервю с професор Мат Смит, експерт по история на психичното здраве и психиатрия и блогър на Psychology Today. В последния си труд той изследва безусловния базов доход (ББД) и как правителствата, здравните системи и гражданите могат да се справят както с бедността, така и с психичните заболявания.
 

1.      Какво стои зад ББД и как той се вписва в историята на психичното здраве?

Безусловният базов доход е гарантиран доход, изплащан на всеки гражданин без никакви условия или ограничения. Той осигурява на всички доход над прага на бедността и тъй като е гарантиран, намалява до голяма степен напрежението, свързано с безработицата и промените в системата на социалното осигуряване. ББД също така предоставя на хората повече възможности да променят живота си към по-добро, било то продължат образованието си, да станат музиканти, актьори или художници, да напишат велик роман, да вземат доброволно участие в кауза, която ги интересува, или да започнат свой бизнес.

ББД позволява на хората да живеят по-независимо, например, всички родители и хората, обгрижващи близките си на пълно работно време да получават доход за безценната дейност на която са се посветили, но може да им даде възможност и да допринесат повече за семейството и общността си. Той ще премахне цялата бюрокрация, която затруднява социалните системи по целия свят. Ако не разбирате какво имам предвид, гледайте филма на Кен Лоуч „Аз, Даниел Блейк“.

Настоящото ми изследване е върху историята на социалната психиатрия в САЩ. Социалната психиатрия е превантивен подход към психичното здраве, който процъфтява след Втората световна война и се основава на психиатричната епидемиология. Мащабни интердисциплинарни, изследователски проекти демонстрираха, че бедността, неравенството, социалната изолация и разпадането на общността допринасят за влошаване на психично здраве. Това са социално-икономически условия, в които ББД би могъл да се приложи. Така че, ако искате да предотвратите психичните заболявания, помислете за въвеждане на ББД.

 

2.      Как стигнахте до подкрепата и изследването на ББД?

Аз съм сравнително отскоро привърженик на ББД. За първи път чух за него през 2014 г. в Ню Хармони, Индиана, на конференция, посветена на 200-годишнината от основаването й от Робърт Оуен. Една от основните лекции беше на покойния Ерик Олин Райт. Заглавието ѝ беше нещо като: „Защо капитализмът няма да просъществува до 2030 г.“ или нещо подобно. Нямах търпение лекцията да приключи, когато към края ѝ той спомена нещо за ББД. Наясно бях как стигна до него. Никога не съм бил догматик, що се отнася до политически или социални въпроси. Въпреки че имам леви уклони, виждам някои от основанията за неолиберализма и със сигурност някои от недостатъците на твърдата лява политика.

Хубавото на ББД е, че той работи както за хората с леви, така и за тези с десни убеждения. Той оказва влияние  върху неравенството и бедността, които засягат левите, и може да бъде мощна сила за предприемачеството – нещо, което десните биха подкрепили. Може би най-важното, което излиза извън рамките на  политиката, е че ББД може да ни помогне да създадем общество, което цени производството, а не потреблението, а това е от съществено значение, ако искаме да възстановим отношенията си с околната среда.

 

3.      Как и защо ББД запълва празнината в съществуващото лечение на психичните заболявания?

Чрез предотвратяване и намаляване на въздействието на психичните заболявания ББД ще бъде от полза за работещите в областта на психичното здраве и ще улесни работата им по три ключови начина: Първо, просто ще се намали броя на хората, нуждаещи се от лечение, особено тези с леко или умерено психично заболяване. Второ, тъй като тези, които се страдат от психични заболявания, ще получат ББД, на работещите в сферата на психичното здраве няма да им се налага да отделят толкова много време, за да се гарантира, че са удовлетворени основните нужди на техните пациенти. От опит знам, че това може да бъде доминиращо при взаимодействието  с пациенти или клиенти, като по този начин се възпрепятства терапията или други форми на подкрепа или лечение.

И накрая, ако ББД може да спомогне за предотвратяване на голям брой банални, предизвикани от околната среда проблеми с психичното здраве, работещите и изследователите в областта на психичното здраве биха могли да разполагат с повече време и енергия за справяне с по-неразрешимите причини за възникване на психични заболявания, вариращи от генетични фактори до сексуално насилие над деца. Това е нещо като историята за Архимед и ваната (нали знаете, онзи момент с „Еврика“?): Архимед представлява цялото психично заболяване, което се причинява или изостря от социално-икономически фактори, които ББД може да смекчи. Ако извадим Архимед от ваната, тогава системата за психично здраве не винаги ще прелива – ако метафората с ваната има някакъв смисъл!

 

4.      Защо ББД има значение във времето на Covid-19?

Covid-19 промени ситуацията, когато става въпрос за ББД, по много начини. Първо, той създаде прецедент за правителствата да изплащат безпрецедентни парични суми, за да се гарантира финансовата сигурност на населението. Защо да не се отиде докрай, като се  предостави на хората ББД и спокойствието, което той ще създаде? Преди да кажете, че не можем да си позволим това, много икономисти твърдят, че ББД ще се изплати в икономическия растеж. Аз твърдя, че той ще се отплати и с по-добри здравни резултати.

Второ, ББД показва, че както физическите, така и психичните заболявания се диференцират въз основа на доходите. По-бедните хора са не само по-уязвими към Covid-19, но и по-уязвими към трудностите при локдаун и произтичащите от това проблеми с психичното здраве. Изследователите в областта на здравеопазването и медицината отдавна са доказали връзката между бедността и лошите здравни резултати, но често е необходима пандемия, за да стигне това послание до политиците.

Ако искаме по-здраво психически (и физически) общество, трябва да започнем с хората, които водят социално-икономическа битка. Това е не само хуманно, но ще се изплати и по отношение на разходите за здравеопазване. Този урок има още по-голям резонанс, когато се разглежда в светлината на движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter), което хвърли светлина върху проявите на расизъм, водещи до постоянни ендемични психически натоварвания в живота на цветнокожите.

И накрая, многозначителната пауза, която Covid-19 даде на всички, накара много хора да се замислят малко повече за това, което има значение за тях. Природата, времето със семейството (макар и не задължително при домашно обучение), преследването на неикономически интереси: всички тези неща наистина имат значение, но ежедневието и отегчителната рутина скриват този факт. Принудени сме да трансформираме живота си временно по начин, който даде възможност на много от нас да преоценят приоритетите си. ББД може да ни помогне да направим тези промени постоянни. А това ще се отрази добре и на психичното ни здраве.

 

Лукас Ричърт

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 15321 |17.10.2019 Горанов е подвел с данни, касаещи доходите в България . 7| 6229 |18.07.2019 Пеевски обеднява, декларирал пет пъти по-малко доходи от дивиденти . 0| 4577 |01.07.2019 А1 с първата 5G базова станция в България . 1| 5887 |29.12.2018 Общините искат 1-2% от данъка върху доходите да отива в местната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads