Реклама / Ads
1| 5619 |29.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът у нас завладян от траен песимизъм

.
Все по-песимистични прогнози вещаят експеритите през следващите няколко месеца за българския бизнес. Във всички отрасли се очаква още по-голям спад на поръчките и цените, както и още съкращения, които този път ще ударят и квалифицираните специалисти. Това показват данните от последното изследване на Националния статистически институт (НСИ) за бизнес климата.
 

В промишлеността се отбелязват стойности на общия показател на бизнес климата, най-ниски от 2001 г. насам, като най-резкият спад от 1999 г. е регистриран през юли, когато започнаха да се правят такива изследвания.

Бизнес климатът експертите измерват чрез анкети сред мениджърите на предприятия от реалния сектор в различни сфери. Общият индекс през юли пада с 1.2 пункта, което е отражение от негативното развитие на бизнес конюнктурата. В промишлеността обаче спадът е 4.3 пункта, предвид по-ниските оценки на мениджърите за настоящото състояние на техните предприятия и се влошените очаквания им за следващите шест месеца.

В основата на този градиращ песимизмът е сериозното намаляване на поръчките. Ако през 2008 г. например предприятията са били осигурени с поръчки средно за 5.9 месеца напред, а през април т.г. за средно 5 месеца, през юли този показател намалява на 4.4 месеца. Миналата година средната натовареност на производствените мощности у нас е била 74.9%, а през юли т.г. тя вече е паднала на 63.9%. Оттук неминуемо идват и намеренията да има съкращения на повече работници.

В търговията на дребно индексът през юли е паднал с 1.5 пункта. Там мениджърите отчитат продължаващо намаляване на продажбите и очакванията също не са оптимистични.

Единствените сфери на дейност, в които се забелязва подобряване на бизнес климата, са строителството и услугите. В строителството индексът през юли се е покачил с 2.4 пункта, но ръстът идва главно от оптимистичните очаквания на предприемачите за следващите 6 месеца. Вероятно те са подхранени и от очакваното размразяване на европейските пари. Но и строителите са по-склонни да съкращават, отколкото да наемат работници. През юли в строителството е регистрирано увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

По данни на Агенцията по заетостта през първите две седмици на юли, за които се отнася статистиката, са постъпили заявки от 13 работодатели за съкращаване на 962 лица. За сравнение за целия юли 2008 г. е имало уведомления за освобождаване на 1112 лица от 20 работодатели. През юни т.г. заявките в бюрата по труда за масови съкращения бяха за 1435 лица от 33 работодатели. Тази процедура обаче често се избягва, като се съкращават хора на по-малки порции.

В момента на пазара на труда най-страшно е положението в машиностроенето, където се освобождава предимно квалифициран персонал - оператори на машини и съоръжения, шлосери, стругари, монтьори, фрезисти, заварчици. В телекомуникациите намаляват техниците и инженерите, в жп транспорта съкращенията засягат механици, стрелочници, технолози, вагоноописвачи, маневристи, в шивашката и мебелната промишленост в повече се оказват шивачите и мебелистите. Масови уволнения чакат металурзите и педагогически и непедагогически персонал в образованието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5743 |24.05.2009 "Майкрософт": Бизнесът не трябва да съкращава разходи за ИТ в условията на криза . 2| 5333 |27.03.2009 Бизнесът оптимистичен за първи път в последните месеци . 5| 5776 |23.02.2009 Бизнесът и политици обсъдиха намеренията си за изборите . 18| 6553 |17.02.2009 Бизнесът настоява България да поеме разходите за визи на руски граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads