Реклама / Ads
17| 8063 |07.11.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БНБ предупреждава за ръст на необслужвани кредити

.
Сградата на БНБ
5.9 млрд. лв. е размерът на необслужваните заеми към края на септември На хоризонта вече се задава ръст на лошите кредити. Рискът граждани и фирми да закъсат с плащането на вноските е напълно реален - на фона на влошаване на епидемичната обстановка и на условията за правене на бизнес и при изтичане на временния мораториума, който бе наложен върху обслужването на задълженията заради коронакризата.
 

БНБ предупреди за този риск в последното си издание "Банките в България". Заради него централната банка дори прогнозира повишение на лихвите по заемите - особено потребителските, в следващите месеци, информира Сега.

 

Общият размер на необслужваните кредити е около 5.9 млрд. лв., показват данните на БНБ към края на септември. Това са 7.8% от всички кредити и аванси в банковата система. В сравнение с преди пандемията сумата на лошите заеми не е нараснала - напротив дори се забелязва леко намаление. Например в края на 2019 г. необслужваните заеми са в размер на 6.120 млрд. лв. или 6.5% от всички кредити.

 

Водеща причина за доброто представяне на банките въпреки безпрецедентното затваряне на редица икономически дейности през пролетта и последвалите съкращения на работна ръка и спад на доходите е кредитният мораториум. Това бе една от първите антикризисни мерки, предприети в началото на COVID-пандемията. От април до края на септември над 13 100 фирми и над 93 300 граждани получиха до 6 месеца отсрочка на вноските по заемите на обща стойност 9 млрд. лв., без това да се брои за просрочие.

 

За първите, възползвали се от тази възможност, кредитната ваканция вече е свършила и се очакват хиляди фирми и граждани да започнат редовно да погасяват задълженията. Още през лятото председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов прогнозира, че 10-15% от отсрочените кредити ще се превърнат в необслужвани заради икономическата криза, породена от COVID-пандемията. Новата, по-яростна вълна на заразата, която ни залива в момента, очертава по-тежка картина.

 

Фирмите от туристическия сектор вече призоваха БНБ да удължи кредитната ваканция за тях с още 12 месеца. Възможно е да ги последват и други браншове.

 

От БНБ посочват, че водещите икономически сектори имат най-значителни обеми на кредити под мораториум, като се открояват: преработвателна промишленост, търговия на едро и дребно, операции с недвижими имоти, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, транспорт и складиране. Повечето от тези сектори имат и завишено ниво на заварени необслужвани кредити, пише в изданието на централната банка.

Към края на септември необслужваните заеми на бизнеса са на стойност 3.953 млрд. лв., като 2.142 млрд. лв. от тях са с просрочие над 180 дни.

 

Лошите заеми на домакинствата достигат 1.8 млрд. лв., от които 1.1 млрд. лв. са с просрочие над 180 дни. По потребителски заеми необслужвани са 1.1 млрд. лв., а с ипотека са 752.6 млн. лв. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5449 |15.07.2020 Експерти предупреждават за подвеждащи практики на свободния пазар на ток, на който малките фирми трябва да излязат . 5| 7309 |25.04.2020 Четири банки започват отпускането на безлихвени кредити за физически лица . 1| 6025 |24.04.2020 Четири банки започват отпускането на безлихвени кредити за физически лица . 5| 8104 |15.04.2020 Експерт: Погасете си бързите кредити, не взимайте нови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads