Реклама / Ads
0| 4992 |06.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

BNP Paribas купува подразделения на Fortis за 14,5 млрд. евро

.
Най-голямата френска банка BNP Paribas SA е постигнала споразумение да придобие контрол върху подразделения на Fortis в Белгия и Люксембург срещу 14,5 млрд. евро.
 

BNP Paribas ще плати 9 млрд. евро в акции и 5,5 млрд. евро в брой за 75% от Fortis Bank Belgium, целия застрахователен бизнес в Белгия и 67% от банката на Fortis в Люксембург, се уточнява в съобщение на базираната в Париж банка, цитирано от Bloomberg.

Белгийската държава ще има дял от 11,6% в BNP Paribas, а Люксембург ще държи 1,1%, след като сделката бъде финализирана. Белгия ще назначи и двама нови членове в борда на френската банка.

Френската банка ще получи около 3,3 млн. клиенти в Белгия и Люксембург, както и 1458 клона, включително тези в Полша, Турция и Франция. BNP Paribas ще придобие също застрахователния бизнес на Fortis в Белгия, както и операциите за управление на инвестиции, частно и търговско банкиране и операции за потребителски финанси, всички извън Холандия.

BNP Paribas успява да се възползва от ситуацията, след като понесе по-малки загуби от ипотечната криза в сравнение с конкурентите си като Deutsche Bank AG и UBS AG. През юни френската компания постигна споразумение да купи брокерското подразделение на Bank of America за 300 млн. долара.

evro_12.jpg
 снимки Вяра Йовева

Съгласно условията на сделката с Белгия Fortis ще отдели портфолио със структурирани продукти на стойност 10,4 млрд. евро в отделна компания. Останалата част от Fortis ще има дял от 66% от това портфолио, белгийското правителство – 24%, а BNP Paribas – 10%. Fortis ще запази и международния си застрахователен бизнес.

Миналата седмица Fortis, някога най-голямата белгийска компания за финансови услуги, получи капиталова инжекция от 11,2 млрд. евро от Белгия, Холандия и Люксембург. На 3 октомври холандското правителство доби контрол над подразделенията на Fortis в Холандия срещу 16,8 млрд. евро, след като реши, че първоначалната помощ не е достатъчна.

Fortis стана жертва на глобалната финансова криза, след като инвестира 24,2 млрд. евро за придобиването на активи на ABN Amro Holding NV миналата година, точно когато пазарът на високорискови ипотеки в САЩ се срина.

Различни правителства в Европа се надпреварват в подкрепата си на разклатени финансови институции на фона на ескалиращата банкова криза. В Германия правителство, банки и застрахователи постигнаха вчера споразумение за нов спасителен план на стойност от 50 млрд. евро на Hypo Real Estate Holding AG, след неуспеха на по-ранен опит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4881 |09.09.2008 Африканци купуват къщи в нашенско ваканционно селище . 0| 5298 |01.09.2008 Commerzbank купува Dresdner Bank . 0| 5644 |22.02.2008 Ирландци купуват 49,99% от Българо-американска кредитна банка . 0| 5735 |31.01.2008 Френската БНП Париба обмисля закупуването на Сосиете Женерал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads