Реклама / Ads
1| 4556 |08.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дамите - по-образовани, но по зле поставени в обществото

.
Жените на ръководни позиции у нас са средно 32,2 на сто. Това сочат данните от анализ на КНСБ. Дамите са по-високо образовани, но това не ги прави по-привилегировани на пазара на труда. Шансовете им да намерят работа по специалността са по-малки. По-малки са и възможностите им за израстване в професията и кариерата, както и за участието им във вземането на решения, коментират експертите.
 

Равенството на половете е постановено в редица закони, но все още не може да намери своето реално изражение в живота, особено в условията на икономическа и финансова криза, отчитат от синдиката.

Жените са по-голямата част от безработните, средното им заплащане е по-ниско от средното заплащане на мъжете и все още не е преодоляна неравнопоставеността на жените и мъжете в управлението и в икономиката на страната.

Анализът на сидикатите показва, че средната работна заплата на жените през 2009 г. е по-ниска с 15,7 на сто от тази на мъжете в условията на икономическа криза. Към настоящия момент жените преобладават и сред работещите бедни.

С 31,4% е по-ниска работната заплата на жените във финансовото посредничество. Значително по-ниско е и трудовото възнаграждение на жените в здравеопазването и социални дейности - с 35,7 на сто. В образованието заплащането им е по-ниско с 22 %, а в преработваща промишленост - с 29,7%.

Около две трети са жените, наети в нископлатени отрасли, където работната заплата е със 75 на сто по-ниска от средната за страната. Доказано е, че през последните месеци ефектът на икономическата криза най-силно е засегнал нископлатените отрасли, което е предпоставка за увеличение на бедността сред жените, коментират експертите.

Изследванията показват, че домакинствата, с глава на домакинството жена, са по-бедни с около 25-30 на сто от тези с глава на домакинството - мъж. По-ниският социално-икономически статус на жените и свързаните с него по-ниски доходи, както и липсата на конкретно определени защитни мрежи, поставят по-голямата част от жените под границата на бедността и дават основание да се говори за феминизация на бедността, алармираха синдикатите.

По отношение на заетостта експертите отчитат, че през четвъртото тримесечие на 2009 г. коефициентът на заетост на жените между 15 и 64 години е намалял с 2,4 процентни пункта в сравнение със същия период на 2008 г. и достига 57,2 на сто. През третото тримесечие на 2009 г. над 72 % е делът на жените от неплатените семейни работници.

Заетостта на жените през четвъртото тримесечие на 2009 г. е сравнително висока в икономически дейности и в професии, наложили се като "женски". В сектора на хотелиерството и ресторантьорството заетите жени са 64.8 % от всички заети. В образованието "женската" заетост е 78,9 на сто, в здравеопазването - 79,3 на сто, а във финансовото посредничество - 67,3 на сто.

Статистиката на КНСБ показва, че в края на 2009 г. почти половината от регистрираните жени са дългосрочно безработни като броят им достига до 101 400, отчитат от КНСБ.

Безработните жени през четвъртото тримесечие на 2009 г. са 117 хиляди, като коефициентът на "женска" безработица достига 7,4 %, сочат данни на НСИ, цитирани от КНСБ. Увеличението е с 2.3 % до 34 хиляди спрямо същия период на 2008 г. През четвъртото тримесечие на 2009 г. безработните жени на възраст до 24 г. вече са 17,3 на сто и увеличението спрямо предходната година е с 5.2 на сто.

Според специалистите, зад тези цифри прозира неравнопоставеността на жените в преходите на пазара на труда - от училище към заетост, от майчинство към заетост, от

безработица към заетост или обучение. Все още работодателите предпочитат да наемат мъже, а загубилите работата си жени по-трудно намират работа, независимо от образованието и квалификацията си, коментират експертите.

Високото равнище на безработица в някои региони и острият недостиг на работни места вероятно ще принудят много жени да приемат работа при всякакви условия и на всяка цена, което е предпоставка за разширяване обхвата на "сивата" икономика, смятат синдикатите.

В търсене на поле за изява и доказване на качествата си, някои жени се насочват и към типично "мъжки" професии, като пилоти или военни. В армията на България на служба се допускат жени от 1995 г. Времето ще покаже възможно ли е да достигнат най-високите постове и звания в тях и да получат необходимото признание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5004 |08.03.2010 Хр.Митрева: Да говорим сега за пенсионната възраст е неуместно . 1| 4728 |07.03.2010 15% спад във вноса от началото на 2010-та . 10| 4699 |06.03.2010 Т. Младенов: Броят на безработните намалява . 10| 5116 |05.03.2010 Дянков: Борбата с нелегалния бизнес продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads