Реклама / Ads
3| 4955 |14.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Държавата трупа борчове, бизнесът си иска парите

.
В момента банките са сдържани да отпускат кредити на малките и средните предприятия. Източник: Вяра Йовева
Забавените плащания на държавата към бизнеса продължават да растат и по груби сметки достигат 2 млрд. лева, стана ясно днес след среща на ръководството на Министерството на труда и социалната политика със социалните партньори.
 

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Иво Прокопиев заяви, че няма точни изчисления за дълговете на държавата към предприятията, но заедно с невърнатия ДДС е между 1 и 2 млрд. лева.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев допълни, че по официални данни на финансовия министър невърнатия ДДС е 440 млн. лева, но това било само част от дължимото. "В момента извършени дейности нарочно не се фактурират, защото е ясно, че няма пари за ДДС. Когато сега дължимият данък бъде върнат, ще се издадат нови фактури и отново ДДС за връщане ще е 400 млн. лева“, каза Данев.

Социалният министър Тотю Младенов не отрече, че дълговете на държавата към бизнеса са големи. Той обаче се оправда с лошото наследство и посочи, че заради затрудненията си, голяма част от фирмите бавят работните заплати и социалните плащания.

Затова бизнесът и министерството са обсъдили възможността фирмите да ползват кредитни линии за покриване на социалните осигуровки. Такава практика има в Белгия, но тепърва ще се уточнява как този механизъм може да се приложи у нас. При всички положения банките трябва да получат гаранция за отпускането на такава кредитна линия, но все още не е ясно дали тя ще е държавна или от някакъв гаранционен фонд. Лихвите по кредитните линии обаче трябва да са по-ниски от лихвите за неплатените осигуровки, за да има смисъл подобен инструмент. В момента обаче банките са сдържани да отпускат кредити на малките и средните предприятия.

Данев лансира и друг вариант за облекчаване на бизнеса – фирми, на които държавата дължи пари, да не бъдат санкционирани за бавенето на заплати и осигуровки. Той посочи, че когато държавата, в качеството си на работодател, забави такива плащания, не търпи санкции.

Прокопиев обобщи, че 2009 е била година на стабилизирането и затягането на коланите, което е направило страната ни предвидим и надежден партньор. През 2010 г. вече трябва да се направи завой към излизане от кризата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5004 |13.01.2010 Бизнесът търси подкрепа за иновации в енергетиката . 6| 4913 |11.12.2009 Спират парите за екоцентрали, бизнесът притеснен . 2| 5066 |12.11.2009 Държавата отказа да цифровизира БНР и БНТ . 8| 4785 |10.11.2009 ЧЕЗ отново се опитва да надцака държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads