Реклама / Ads
4| 5683 |14.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Държавата "завлякла" бизнеса с 400 млн.лева

.
Божидар Данев
400 млн. лв дължи държавата и общините на бизнеса към края на 2010 година. Това припомни днес председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, който представи и някои от последните идеи на работодателската организация за подобряване на бизнес-средата у нас.
 

 
Създаване на спецсъд, публичен регистър на дарителите и 24 часово е-банкиране на самообслужване са някои от идеите, които ще намерят място в списъка с реформи, които Българската стопанска камара ще предложат на правителството.

 

Аргументите на работодателската организация за създаване на Специализиран съд, който да разглежда делата на фирмите в несъстоятелност, са свързани с факта, че съдебната система е затрупана с дела, които се бавят с години. Според тях тази мярка би дала глътка въздух за бизнеса. В началото на годината от БСК ще са готови с проучване за това колко фирми у нас са в състояние на технически фалит, колко са започнали процедура по несъстоятелност и колко са в обявен фалит.

 

Създаване на публичен регистър на дарителите на средства на държавни институции, е друго от исканията на бизнеса. Според шефа на БСК Божидар Данев това би разкрило интересни взаимовръзки за това как тези спонсори по-късно печелят обществени поръчки в определени ведомства.

 

Да има 24 часово е-банкиране на самообслужване, а банковите такси да бъдат съобразени с покупателната способност на гражданите и банките да не могат едностранно да променят условия по кредитите, иска бизнесът.

 

Повече ПОС-терминали в публичните институции, както и в търговските мрежи, поискаха от камарата.

 

Държавата трябва да поиска заем за създаване на е-правителство, настояха отново от БСК. Е-правителството у нас би струвало между 1- 1.2 млрд. лв , каза още Данев . Той предложи изграждането й  да се даде на аутсорсинг, след като имаме едва 30 е-услуги при 730 възможни.

 

Увеличаването на възрастта за пенсиониране трябва да върви паралелно с увеличаване на трудовия стаж, коментира още Данев. 

 

Дефицитът на Националния осигурителен институт се очаква да стигне до 300 млн. лв. Необходимо е да се преразгледа въпроса с ранното пенсиониране и контрола върху издаване на документ за  инвалидност, смята той. Над 400 хил. граждани в момента имат документ, че  са инвалидизирани, като разходите за тях гълтат близо 1 млрд. лв.

 

Държавата трябва да направи усилия да се ограничи износът на добавена стойност у нас. Това е довело до 65% спад на данък печалбата през последните 2 години у нас, оплака се също така бизнесът.

Да има публично-частно партньорство за създаване на частни затвори, частни гробища, частни детски градини, поискаха за пореден път от БСК.


От БСП се жалваха и от продължаващата традиция да се приемат закони на килограм. През миналата година Народното събрание е приело 174 нови закона. Други 158 трябва да бъдат променени, а 2/3 от новоприетите нормативни актове са изменени още през първата година. Тази динамична правна среда силно затруднява бизнеса, коментира  Божидар Данев.

 

От БСК смятат още, че трябва да се намали законодателната инициатива, като нормативните актове да вървят с оценка на въздействието, както при приемането им, така и 6 месеца след приложението им, за да са търси отговорност на вносителите на законите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6256 |30.09.2011 Общини с просрочени дългове за 208 млн.лева . 11| 5050 |17.05.2011 Държавата се разделя с дяловете си в ЧЕЗ и ЕВН . 1| 4875 |11.05.2011 Свалят тежестта за бизнеса до 20% през 2012 . 3| 5565 |20.04.2011 Тр. Трайков: В държавата има правила, които трябва да се спазват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads