Реклама / Ads
3| 6089 |18.01.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Десетки казанджии станаха богаташи

.
Справка за финансовите отчети на Специализираните обекти за дестилиране показва, че много от фирмите, занимаваща се с дейността по изваряване на ракия, притежават над десет казанджийници в различни населени места. Въпреки че постановлението е категорично - правен субект (едно физическо или юридическо лице) няма право да притежава повече от един обект за дестилиране. Оказва се, че около 15 казанджии развиват не само крупен бизнес със 67 нелегалните пункта за производство и продажба на неконтролирана ракия, но и имат редица други бизнеси, което ги превръща в богаташи.
 

РПК “Напредък” в Търговище държи 13 обекта за изваряване  на ракия - в кв. Въбел, в селата Здравец, Подгорица, Момино, Ловец, Острец, Байчево, Певец, Съединение, Овчарово, Кралево, Дългач и Надарево - общо 13 дестилерии. Освен това има 4 обекта за продажба на цигари, едно заведение за обществено хранене, магазин и туристически обект с нощувка.

 

12 обекта за изваряване на алкохол притежава и кооперация “Илия Бояджиев” в Малко Търново. Нейни са казаните в самото градче, както и в бургаските села Бръшлян, Звездец, Младежко, Близнак, Евренозово, Граматиково, Сливарово, Бяла вода, Визица, Заберново и Стоилово. Всичките 12 дестилерии са регистрирани като работещи СМОД, но през последните 4 години за тях няма подавани финансови отчети. Собственикът им има и магазини за хранителни и нехранителни стоки, обекти за продажба на цигари, сладкарница, кафене, ресторант.

 

РПК “Бобов дол” пък държи 7 малки дестилерии - в Голямо село, както и в селата Мламолово, Долистово, Бабинска река, Бабино, Голема фуча и Жабокрък. Стопанинът им притежава и няколко магазина.

 

Седем обекта за изваряване на aлкохол притежава и ЕТ “Елена Велева - БЕМА” от Сандански. Производствените ѝ бази за алкохол са в селата Хърсово, Лиляново, Ласкарево, Вълково, Лешница, Левуново и Склаве. Странно е, че едноличната фирма не е подавала нито един финансов отчет от 2008 г. насам, но продължава да държи 7 активни СМОД.

 

РПК “Единство” в град Антоново изварява ракия в 4 селища - в самото Антоново, както и в селата Семерци, Разделци, Орач. Собственикът им притежава и магазини за цигари, храни, питейно заведение, сладкарница и ресторант.

 

Кооперация “Орач” в плевенското село Брестовец държи наред с местната казанджийница и тези в Тодорово и Горталово.

 

Три дестилерии притежава и ПК “Изгрев” в созополското село Черноморец. Освен в него тя е собственик и на казаните в селата Веселие и Росен.

 

По две дестилерии държат ЕТ “Зарко Георгиев” от Гулянци, Плевенско, ЕТ “Сатурн 24 Петко Атанасов” в бургаското градче Средец, ПК “Земеделец” в Котел, ПК “Обединение” в село Хвойна край Чепеларе, ПК “Тунджа” от Сливен - в с. Крушаре и с Чокоба, ОПК “Съединение” от Шумен има в с. Коньовец и с. Царев брод.

 

В Сливен държи две малки дестилерии ЕТ “Дечо 747 Недерло Апостолов”, а ЕТ “Дани - Илко Тончев” изварява ракия в Нова Загора и с. Любимец.

 

Дотук само справката показва, че 67 действащи ракиджийници са притежание едва на 15 души. Тези “обекти” бълват нелегална продукция,  която се равнява на 90 на сто от капацитета на винпромите в страната.

Производителите извън закона хем тровят хората с ментета, хем не отчитат лев данъци и акцизи. А някои от тях произвеждат алкохол колкото среден винпром. Около 60 винпрома внасят около 185 млн. лв., а регистрираните СМОД - около 650-700 хиляди лева. А и едните, и другите произвеждат вино и ракия при равно количество грозде - около 200 000 тона. СМОД изваряват и 100 хил. тона от сливи, ябълки, круши, кайсии, дюли. Това са данни от Министерството на финансите.

 

Досега няма случай на отровен от ракия с етикет и бандерол. Въпреки това черната статистика на смъртните случаи от починали вследствие на менте алкохол расте стремглаво нагоре. Не са изстинали телата на последните починали от натравяне в Якоруда. Цехове за отрова се помещават дори в почивни станции на Светия Синод. Над 20% от смъртните случаи в токсикологиите са именно от натравяне с некачествени ментета. А само 30 мл. метанол в чашка са опасни за живота.

 

Между домашната ракия и ракията менте с етикет „домашна” има съществена разликата – първото е традиция, предавана и пазена с любов, второто е производство на рискова отрова с лъжовен етикет. Няма домашна ракия на пазара и е крайно време хората да започнат да правят информиран избор, и да спрат да се доверяват наивно, за да пълнят джобовете на нерегламентирани богаташи, за които „ракията” е пореден бизнес. И не случайно този бизнес застрашително расте - казанджийската мафия държи сивия сектор на ракията убиец, тя богатее с милиони, за което щедро се отплаща на тези, които й пълнят джобовете - със смърт.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5718 |16.01.2016 Р. Гечев: Високите цени на горивата са заради акцизните складове . 0| 5301 |15.01.2016 „Рефан България“ с награда за устойчив бизнес от Forbes Business Awards 2015 . 0| 7038 |12.01.2016 Банско с парти за Световния ден на снега . 2| 5454 |12.01.2016 Горанов да оповести международния одит на КТБ, иска депутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads