Реклама / Ads
15| 6307 |22.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков отлага "еврото" за неопределено време

.
Симеон Дянков
България не би приела да се присъедини към еврозоната в сегашното й състояние, заяви министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за CNN.
 

Той заяви, че много е искал България да приеме общата европейска валута, когато е станал министър преди две години, но посочи, че след случилото се в Гърция страната ни трябва да е много по-предпазлива и да знае "към какво се присъединява".

"Сега сме много по-предпазливи, защото искаме да знаем към какво се присъединяваме. Предпазливи сме не само от монетарна гледна точка, а и от фискална, защото трябва да знаем какви данъчни правила ще бъдат въведени. Сегашните данъчни правила не ни харесват, както и идеята за данъчна хармонизация", коментира Дянков. Той обаче допълни, че страната ни все още иска да се присъедини, но в дългосрочен план.

"Аргументите в подкрепа на нашия стремеж да се присъединим към еврозоната е да се възползваме от консервативните фискални принципи, върху които се гради тя. Последните събития обаче показват, че и тези принципи се влияят от политиката", заяви Дянков.

По думите му финансовите министри се събират, говорят, решават, подготвят документи, след това въпросът отива при политиците и в крайна сметка се получава нещо различно от онова, за което са се договорили финансистите. Това според Дянков е една от причините миналата година да не се стигне до надеждно и трайно решение на разрастващата се криза с външния дълг на Гърция.

"Политическите решения често са частични. А сегашната криза е стигнала дотам, че с частични решения изход не може да бъде намерен", смята българският финансов министър.

Според Дянков страни като България и Естония могат да дават урок на някои западни държави, "които вече са забравили какво значи преструктуриране на финансовия сектор и бюджетна дисциплина".

В интервю за Ройтерс Симеон Дянков посочва, че България отлага за неопределено време преговорите за приемането на еврото, докато не се изясни картината с дълговата криза, обхванала по-слабите икономики в еврозоната. България иска да види как еврозоната ще стабилизира Гърция и каква ще бъде окончателната й позиция по предлаганото хармонизиране на данъчните регулации на нейните членове, отбелязва българският финансов министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5698 |12.07.2011 Миро Найденов се опъна на Дянков; трябвало да се говори . 28| 10346 |08.07.2011 Митко Събев: Време е прокуратурата да се заеме с Денис Ершов . 5| 5901 |02.07.2011 Отлагат с 3 месеца преговорите за "Белене" . 3| 6071 |30.06.2011 Парламентът подкрепи фискалния план на Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads