Реклама / Ads
0| 4925 |24.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков поиска санкции при висок финансов дефицит

.
Симеон Дянков
"По-гъвкаво" прилагане на санкции от страна на ЕС към страни членки с висок бюджетен дефицит, ако те са в криза, поиска българският финансов министър Симеон Дянков.
 

Това е станало на среща на министъра с британския му колега Джордж Осбърн във вторник в Лондон, предаде пресслужбата на Министерството на финансите.

Симеон Дянков е на посещение в британската столица, където имаше поредица от срещи и даде интервюта за големи западни медии. В понеделник той даде интервю за американския новинарски канал Си Ен Ен, а във вторник е говорил пред бизнес агенцията Блумбърг.

Държавите от Европейския съюз със стабилна фискална политика, които са извън еврозоната, трябва да бъдат включени по-активно в изработването на постоянния механизъм за превенция и контрол на евентуални бъдещи кризи, е казал още на срещата с Осбърн Дянков.

Според него този механизъм трябва да включва мерки срещу страни с висок дефицит, но прилагането единствено на наказания ще влоши положението на държави в криза, затова този механизъм трябва да е по-гъвкав, допълни Дянков.

Сред страните с висок дефицит попадна и България, която приключи 2009 г. с дефицит от 4.9% от БВП, което принуди ЕК да отправи предупреждение за откриване на наказателна процедура към страната. Отклонено бе предложението на няколко страни членки, сред които и България, при отчитане на дефицита да се отчита отражението на извършваните в тези страни пенсионни реформи.

В Лондон двамата министри са обсъдили общи позиции преди решителните срещи на финансовите министри от общността Брюксел през декември. Сред темите на разговора са били и възможностите за комбинирано и по-гъвкаво използване на Кохезионния фонд, на структурните и земеделските фондове, както и реализирането на регионални инфраструктурни проекти и с максимално използване на достъпните ресурси, предаде още пресслужбата на министерството.

По време на участието си в организирания от Блумбърг форум - Bloomberg Businessweek European Leadership Forum - Дянков е акцентирал на създадените от българското правителство инициативи за привличане на китайски инвестиции и плановете му да повиши усилията в тази насока в следващите месеци.

Наблюдаваме нарастващ интерес на китайски инвеститори към нашия регион, по-специално България, казва министърът в интервю за Блумбърг. Китай е и сред страните, проявили интерес да инвестират в нова атомна електроцентрала, посочва той. Китайският интерес към атомната енергетика у нас е бил заявен в САЩ неотдавна на срещата на премиера Бойко Борисов в Ню Йорк с китайския му колега Вън Цзябао в рамките на форума на ООН.

Стремим се да привлечем китайски инвестиции в инфраструктура, енергетика и експортно ориентирани отрасли, за да подпомогнем своята икономика след най-тежката рецесия, която преживява страната през последното десетилетие, подчертава още българският финансов министър пред агенцията.

Той припомня, че България е запазила ставката от 10% на данъка върху доходите на физическите и юридическите лица - най-ниската в ЕС, за да привлече инвеститори. Докато дълговата криза в съседните Гърция и Румъния хвърли сянка върху региона, България се стреми да привлече инвеститори със стабилните си финанси, казва още Симеон Дянков пред Блумбърг.

А в открита лекция в престижното висше училище London School of Economics and Political Science Дянков е защитил тезата, че България трябва да говори по-решително в Брюксел и да защитава интересите си. Независимо че сме малка икономика, нашият глас е от значение и трябва да се възползваме от възможността в изработването на общите политики на ЕС, подчертава министър Дянков.

След ирландската криза Европа няма яснота какъв е успешният икономически модел, който трябва да бъде следван, затова ЕС има нужда от нова история на успеха и трябва да преосмисли някои аспекти на общата си икономическа политика, за да бъде конкурентна на САЩ и на нововъзникващите икономики на Изтока, каза още министърът на финансите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4891 |17.11.2010 Банките алармират клиентите при по-високи лихви . 0| 5237 |12.11.2010 Бизнес скочи срещу по-висок данък сгради . 5| 5849 |10.11.2010 Дянков: 6 милиона не си заслужават . 21| 5071 |05.11.2010 Министър Дянков отсвири и пенсионерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads