Реклама / Ads
4| 6077 |28.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С.Дянков: Сега най-важно е да се справим с безработицата

.
Симеон Дянков Източник: Вяря Йовева
Приоритетите са в инфаструктурните проекти, защото те запазват и създават повече работни места. По време на криза, особено в излизането ни от кризата, е много важно да нямаме висока безработица и дори да я намаляваме. Това казва в интервю за "Фокус" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
 

По думите му – въпрос на разговори в Министерски съвет, и в парламента ще бъде въпросът за кои сектори да има допълнително пари, ако повече средства влязат в хазната. Преимуществено допълнителните приходи ще влизат в здравеопазване и инфраструктурни проекти – национални, общински.

Излизането от тази криза, ако се движи по анализа, който сега имаме, ще стане най-вече чрез бърз растеж на секторите, които се занимават с износ. Това помага и на търговския баланс, който е един от Маастрихтските критерии и индиректно ще ни помага и за влизане в ERM ІІ и еврозоната. С износа обаче има по-малко данъци, защото износителите не плащат ДДС. 0.3 % растеж, което е сегашната ни прогноза, ще бъде 3-4 млрд. лева допълнително продукция. Но от гледна точка на допълнителни приходи - 400-450 млн. лева, от тях 350 млн. лева отиват за здравеопазване, ако здравната реформа върви. За останалата част - Министерският съвет ще реши къде са приоритетите, каза Симеон Дянков.

Министърът бе категоричен, че са осигурени 148-те млн. лева за Здравната каса за декември. За Здравната каса винаги се плаща с месец закъснение, защото те трябва да съберат всичките искове, да ги обработят и след това ни се предават. За ноември се плаща през декември, нещо, което ние не успяхме да направим и платихме в първия работен ден на януари, уточнява Симеон Дянков.

Вече има подготвена системата, тя е автоматизирана, така че тези пари да тръгнат към здравната каса и да покрият тези искове от месец декември. Плащането винаги става на 28, 29 или 30-ти, като отсега нататък ще се движи по график, обеща финансовият министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4835 |08.06.2009 Засега отпада опасността от нова газова криза . 15| 6338 |27.02.2009 С 20% по-евтина лятна почивка, предлагат сега на„Ваканция и СПА Експо- 2009 . 5| 5752 |26.01.2009 Зимните курорти пълни засега . 11| 5293 |23.01.2009 Имотите скочили с почти 20% миналата година, а сега спад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads