Реклама / Ads
21| 6197 |04.08.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Драгомир Стойнев: Енергетиката се нормализира

.
Драгомир Стойнев, министър на на икономиката и енергетиката Източник: Булфото
В момента работят всички мощности. АЕЦ „Козлодуй", който до преди няколко седмици почти беше спрял и създаваше опасност за националната сигурност, сега е натоварен на 1800 мегавата при 2000 мегавата капацитет, а износът е скочил с над 30%.
 

Това изтъкна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за БНР.

По думите му нещата започват да се нормализират след влизането в сила на промените в Закона за енергетиката. Въпреки че промените са срещнали съпротивата на хора, те са довели за първи път до намаляване на цените на тока не само за бита, но и за производителите, до натоварване на мощностите и до скок в износа, което от своя страна осигурява необходимия финансов ресурс в системата.

Той съобщи още, че проучванията на състоянието на бизнесклимата у нас през месец юни показват значително подобрение. „Очакванията на бизнеса са се повишили с 1,4 п.п., което ясно показва, че има доверие в провежданата политика", коментира министърът на икономиката и енергетиката.

Като причина за трагичния инцидент в мина „Ораново" Драгомир Стойнев изтъкна несвършената работа от администрацията по отношение на осъществения контрол. В доклад от проверка от 18 април т. г. се посочва, че в мината се извършва нормална експлоатационна дейност, въпреки че не е имало одобрен годишен план, а миньорите не са имали право да работят в 64-а галерия преди 1 август. „Държавата трябва да се върне на мястото си и да поеме контролните си функции", категоричен беше министърът.

Той направи разграничение между отнемането и спирането на концесията. „Аз спазвам закона и в момента съм разпоредил спиране на концесията. Това означава спиране на добивната дейност до отстраняване на нередностите", поясни министър Стойнев.

По думите му, в този период концесионерът трябва да предприеме действия за поддържане на концесията – за срок от 15 дни няма право да освобождава работници, трябва да представи годишния си план и да изпълни предписанията на Главната инспекция по труда. „Но и като министър, и като човек няма да допусна да се работи при такъв риск", категоричен беше той.

По негова инициатива и с подкрепата на Минногеоложката камара е създадена работна група за актуализиране на цялостната нормативна уредба по отношение изискванията за добива на подземни богатства.

По повод съобщенията за готвени протести в „Бобов дол" заради намалени заплати, министърът посочи, че това е частно дружество и собственикът му не трябва да прехвърля проблемите си на държавата. „Квотата на „Бобов дол" ще бъде изпълнена и НЕК ще я изкупи, така че от тази гледна точка причини за намаляване на заплатите няма", коментира Драгомир Стойнев.

Той изрази надежда, че преди да вземе решение за налагане на вето върху промените в Закона за бюджета за 2013 г., президентът Плевнелиев ще проведе среща с министъра на финансите, за да се обсъдят конкретните причини, довели до тази мярка.

Ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху промените в закона за бюджета, които дават възможност на кабинета да вземе 1 млрд. лв. допълнително заем, ще бъде поставено под въпрос изпълнението на праграмите за социално слабите и плащанията на задълженията на държавата към бизнеса, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5809 |05.07.2013 Стойнев: Енергетиката е като стая с барут, в която човек държи запалка . 11| 6215 |17.06.2013 Министър Стойнев: Важно е да има стабилен кабинет заради инвеститорите . 3| 6361 |18.05.2013 КНСБ плаши с протести в енергетиката . 17| 6153 |18.03.2012 Костадинов: Енергетиката ни зависи от АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads