Реклама / Ads
0| 5114 |15.02.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дупката в текущата сметка достигна 16 на сто, ЕС разтревожен

.
Икономическият ръст на страната е съпроводен и с дефицитът по текущата сметка, който достигна за миналата година рекордни стойности от 16% от БВП или 3,9 млрд. евро. Те надминаха всички възможни очаквания, като най - песимистичните на финансовата министерство бяха за 15%. При последната мисия на МВФ прогнозите бяха да остане висок, но максимум до 14 процента от БВП.
 
Техните опасения бяха, че нарастването на търговския дефицит ще повлияе на чуждестранните инвеститори и те има вероятност да се отдръпнат от страната.
Като цяло този дефицит в текущата сметка се смята за един от сериозните макроикономически проблеми на страната. За сравнение през 2005 г. той беше 11,3 на сто.
Много български макроикономисти обаче са на мнение, че големият дефицит по текущата сметка не е тревожен. Според Чавдар Николов дефицитът нараства, дърпан от чуждестранните инвестиции плюс увеличаването на външната задлъжнялост на частния сектор и това генерира импорт.
По думите му катастрофа при толкова високи резерви на БНБ не може да настъпи.
По статистически данни страната ни винаги е имала дефицит по текущата сметка освен една единствена година и това е 1996 г.
“Това което ни препоръчват международните институции - да увеличим излишъка по държавния бюджет не е правилно. Напротив трябва да се опитаме да реинвестираме излишъка в инфраструктура и по този начин да си стабилизираме икономиката”, казва той.
Въпреки тези мнения големият дефицит по текущата сметка продължава да тревожи ЕС, като проблем, който може да разклати макро-икономическата стабилност на страната. В тази връзка Орешарски заяви миналата седмица, че за да се пребори България с този проблем трябва да продължи да контролира изкъсо публичните си разходи и да снишава темпа на инфлация.
В последния си доклад Световната банка отчете, че България е на челно място сред 10-те нови членки на Европейския съюз по размер на преките чуждестранни инвестиции като процент от БВП. Според анализаторите на Световната банка привлечените инвестиции спомагат за повишаване производителността на икономиката и позволяват на страната да покрива високия дефицит по текущата сметка на платежния баланс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11991 |27.03.2024 Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв. . 10| 7123 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби . 3| 2646 |26.03.2024 Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори . 0| 2523 |26.03.2024 Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми с проф. д-р Сабри Джавкайтар на 06.04.24 г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads