Реклама / Ads
2| 5357 |25.09.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Екотуризмът все още недоразвит

.
Някои от построените екопътеки и атракции в планините са застрашени от разруха. Причината е, че не навсякъде се отделя достатъчно внимание и средства за поддръжката им. Първоначалната инвестиция е реализирана, но за поддръжката на тези съоръжения трябват допълнителни средства и в бъдеще.
 

„За съжаление това се оказа много голям проблем, тъй като по различни линии бяха напавени много екопътеки без да има изцяло готова норамативна база и без да е ясно кой поема отговорността за тях”, коментира Радостина Ценова, председател на фондация „Биоразнообразие”.

Много е важно кой после ще носи отговорност, защото този който я е построил после трябва носи отговорността за нея. „Особено страшно ще става в следващите години”, казва Ценова.

Много често става въпрос за построяване на мостове над опасни участъци. „Например, ако отиде един клас не може да се спрат децата да не скачат и да не се разхождат масово по тези пътеки и мостове”, смята Ценова. В повечето случаи гаранцията за тези изградени съоръжения е 5 години, така че още не сме имали сериозни проблеми.

В Българските национални паркове “Пирин”, “Рила” и “Централен Балкан” проблем няма. Управляват се от дирекции, подчинени на Министерството на околната среда и водите. Там където е ангажирана някоя от тези дирекции се отделят средства за поддръжка, казва Дияна Терзиева от Дирекция „Нацинален парк Централен Балкан”.

Проблемът остава с региони, които са извън тези дирекции. Основните цели на тези дирекции са създаване на условия за туризъм и в контекста на тези задачи се създават маршрути и атракции. Финансирането става по два начина - единят е чрез Предпрятието за управление на дейностите по опазване на околоната среда, а другият е по линия на прорама ФАР.

Голяма част от тези проекти обаче са спечелени от общините и средствата са от ФАР. Така например някои общини в региона на националните паркове са изградили екопътеки, които се поддържат от самите дирекции под чието ръководство са. Поддържат се от дирекцията, защото те са в защитената територия, тя ги управлява и стопанисва. В региони, където тези маршрути са изградени от неправителствени организации и общини пак със средства от ФАР, в някои случаи поддръжката е трудна и те остават занемарени. „В днешно време думата екопътека стана малко мръсна защото както няма регламент кой ще се грижи за нея, така и няма регламент какво включва една екопътека”, коментира Радостина Ценова.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5620 |25.09.2007 "Цигов чарк" купен за 2.5 млн. лв. . 0| 5483 |24.09.2007 В Царево отчетоха 26% ръст на туристи . 0| 5219 |24.09.2007 В Царево отчетоха 26% ръст на туристи . 1| 5871 |24.09.2007 Близо 4 млн. туристи са посетили България от началото на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads