Реклама / Ads
7| 11055 |27.02.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт контрира Ангелкова: Държавата не съучаства в Туристическия бизнес, вървим към катастрофа

.
Източник: БГНЕС
Има спад на туристите и той беше очакван, заяви Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Спадът е провокиран от редица събития, включително геополитически. Той допълни, че са повлияли тежките метеорологичните условия през януари, както и фалстартът на Пловдив като Европейската столица на културата.
 

"Не виждам в Пловдив увеличен поток. Не става дума за туристи - строители, а туристи с определена цел", допълни Драганов пред БНР. Той припомни, че миналата година Председателството генерира много туристи заради огромната реклама.

 

Румен Драганов коментира проблемите на бранша в Банско, където е било позволено, според него, на един картел да получи монопол.

 

В Банско имаме добре изградена машина, която работи за хората, които са я направили - има монопол и тук е вината на държавата. Вече 80 хотела се продават с 5000 легла. Защо се заобикаля конкуренцията в Банско? В 5-звездни хотели туристите спят на цената на квартирите, които остават празни. Никой не отрича, че Банско е най-добрият ски курорт, но местното население не печели, парите отиват в други посоки, отбеляза Драганов.

 

"Когато казваме, че стагнираме, това означава, че и цените се качват. В това има дял увеличаването на заплатите на персонала, на цените на горивата, на инвестициите и качеството на предлагания продукт, което не може да стане без пари. Туристът търси по-качествена продукция. Стагнацията е също на базата на връщането обратно на Египет, Турция и Тунис, които дърпат туристите", добави председателят на Института за анализи и оценки в туризма.

 

Според Драганов има липса на осъзнаване от страна на правителството, че е собственик на ценностите, то не съучаства в туристическия бизнес за привличане на туристи и това води до катастрофа.

 

Тези твърдения на експерта са точно обратното на хвалбите на министър Николина Ангелкова, че с всяка измината година броят на чуждестранните туристи у нас нараства и затова допринася и участието на държавата в този бизнес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11372 |06.02.2019 Българското разклонение на ”Турски поток” може да е неефективна структура, смята експертът Ю. Попов . 3| 5864 |15.01.2019 Експерти: Очакват ни с около 15-20% по-високи сметки за ток и парно . 9| 11041 |18.12.2018 Експерт: Глобата на ЕК отне 13-та пенсия на 612 000 бг-пенсионери . 26| 20323 |02.12.2018 Експерти: „Български поток“ или ”Бойкова бара” е „Южен поток“, но с 1 тръба, а не 4

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads