Реклама / Ads
1| 5515 |28.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти: България има нужда и от фискален борд

.
България има нужда от фискален борд – тоест правила, които гарантират бюджетна дисциплина и избягване на дефицити. Това заяви Георги Ангелов, икономист от Институт „Отворено общество“, съощи "Всеки ден".
 

Нашите наблюдения са, че през последните години правителствата не могат да се самоконтролират по отношение на разходите и бюджетния дефицит. Имаме нужда от по-дългосрочно решение, което да прави бюджета устойчив, така че да се избягва свръхдефицит. Бордът трябва да съдържа съвкупност от правила, каза Ангелов.

Финансистът обясни, че ни трябва комисия, която да е независима от правителството и да осигурява независима оценка. Тази комисия обаче ясно трябва да има законови правила, които да не допускат вмешателство. Смятам, че това е един добър модел за работа, допълни той.

Според него, ако имахме подобни правила, вече щяхме да сме приети в механизма ЕРМ2 и да сме започнали стабилно възстановяване на икономиката, подобно на страни като Естония, която не допусна дефицитът да излезе от контрол. В резултат на това инвестициите там се увеличават, а лихвите падат.

Българското възстановяване се бави, тъй като чуждите инвестиции намаляват, а те намаляват, защото има несигурност по отношение на бюджетния дефицит и постоянно идеи за вдигане на данъци.

“Мисля, че идеята за фискален борд е добра. От тук-нататък дефицитът ще пада под 3%. Хубаво е законово да има горна граница 3% за него, така че да не се допуска превишаване. Има и друго нещо – в условия на криза е добре да се увеличат разходите, когато, разбира се, това не представлява заплаха. Въпреки това, ние намаляваме разходите в министерствата. Като цяло съм съгласен, че трябва да има граница за дефицита. В момента България е данъчен рай в региона и има индикации много компании да се преместят тук да правят бизнес и да плащат данъци. За контрола над дефицита има два варианта- може да се сложи горна граница или да се въведе този борд, който да контролира и да преценява обстоятелствата”, заяви пред “Всеки ден” Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и член на бюджетната комисия в парламента.

Въпреки това на този етап, въвеждането на подобен борд, според него, е малко излишно. Все пак скоро беше въведено задължение всеки национален бюджет да минава за одобрение през ЕК. Те ще преценяват какви са бюджетите, каза депутатът.

“Относно прогнозите за бюджет 2011 г. Николов обяви, че те не бива да са нито оптимистични, нито песимистични. Те трябва да са реалистични. Остава ни само да овладеем инфлацията и вече ще можем да влезем в ERM 2. Инфлацията в кратки срокове ще стигне високи нива. До 2012 г. инфлацията се очаква да стигне 4,6%”, допълни Николов.

Бюджетът за следващата година трябва да се изготвя на база на консервативни допускания, смята Лъчезар Богданов от Industry Watch. В противен случай има риск да се повтори ситуацията от 2009 и 2010 и бюджетната нестабилност да продължи. Много по-добре е да се заложат по-песимистични прогнози и те да бъдат надхвърлени, отколкото да се залагат оптимистични прогнози с риск те да не се сбъднат, смята експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5392 |26.07.2010 Дянков вещае светло бъдеще за България . 0| 5186 |19.07.2010 България и Австрия премахват двойното данъчно облагане . 11| 4931 |13.07.2010 Свръхдефицит вкарва България в черния списък? . 3| 7655 |13.07.2010 България пълна с нелегални туристи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads