Реклама / Ads
0| 9678 |01.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експертите на Винпром Пещера съхраняват традициите на древните лозари

.
Десетки хиляди тона висококачествено грозде от масивите на компанията ще бъдат вложени в производството на ракия и вино през 2012 г.
 
Обичаите на Трифон Зарезан и тази година бяха пресъздадени от изпълнителния директор на Винпром Пещера г-н Иван Папазов в техния автентичен вид и според завещаните от древните лозари в региона ритуали. Висшият мениджмънт, служителите на компанията и представители на институции като Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), както и кметовете на местните общини, също уважиха традициите, които най-големият винпром у нас съхранява и развива от 1939 година насам.

Стотиците гости, събрали се преди изгрев слънце край село Правец, зарязаха по три клонки от лозето, за здраве и берекет, както повеляват древните традиции. За да бъдат спазени на максимум всички обичаи, Иван Папазов и официалните лица поливаха напоително лозето и отпиваха цяла сутрин от новото изискано червено вино на компанията с името „Домейн Пещера“. То беше официално пуснато на пазара като търговска марка в края на изминалата година, но вече е притежател на редица златни награди и дипломи, както и признанието за отлични качествени и вкусови показатели на водещи експерти от България и САЩ. Виното се среща в сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне и Мускат, а на пролет се предвижда пуск на Мавруд, Каберне Фран, Сира и любимото на всички и модерно Розе.



Лидерът в производството на ракия и вино използва празника, за да представи и успешните си резултати за изминалата 2011 г. както и плановете си за настоящата. Изпълнителният директор на Винпром Пещера заяви, че сред основните приоритети на компанията тази година ще бъде пускането на нови сортове вино „Домейн Пещера“, както и разрастването на собствените им лозови масиви, които към този момент са над 15 000 дка. Папазов също така сподели, че инвестициите на компанията в повишаването на качеството и разрастването на портфолиото им от традиционни, екзотични и някои дори уникални за България сортове грозде, вече дават резултат. На есен се очаква богата реколта от десетки хиляди тона собствено грозде, което да бъде вложено в производството на ракия и вино.



За това допринася и факта, че лозовите масиви на Винпром Пещера са разположени в плодородни райони с традиционно лозарство и винарство, които са съсредоточени край градове с богата култура и древни обичаи като Пловдив, Ямбол и Бургас.
Сред основните предимства на най-големия винпром у нас е значителната инвестиция в оптимизиране на производството. За последните две години компанията обнови изцяло своите производствени мощности, инвестира в развитието на своите експерти и в качеството на лозовите си масиви, като така затвори изцяло кръга на производство, с което повиши в пъти показателите на продукцията си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6475 |12.12.2011 Вино и любов в новия клип на “Домейн Пещера” . 0| 7156 |15.09.2011 Виинпром „Пещера” откри сезона на гроздобера . 0| 7441 |24.02.2011 Винпром Пещера с още признания на световните експерти . 0| 6522 |21.02.2011 Щандът на Винпром Пещера посреща на Винария 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads