Реклама / Ads
0| 2366 |25.07.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ELG пласира успешно най-голямата емисия ценни книжа на пазар Beam на БФБ

.
Българската компания И Eл Джи АД (ELG), която обединява компании, управляващи дигитални платформи за лизинг, покупка и наем на автомобили, пласира успешно на пазар Beam на Българската фондова борса (БФБ) петгодишни облигации за 5 млн. евро.
 

Българската компания И Eл Джи АД (ELG), която обединява компании, управляващи дигитални платформи за лизинг, покупка и наем на автомобили, пласира успешно на пазар Beam на Българската фондова борса (БФБ) петгодишни облигации за 5 млн. евро.

 

Облигациите бяха пласирани на 24 юли чрез първично публично предлагане (IPO) при предварително условие за успех: да бъдат записани дългови книжа за поне 4 млн евро. Емисията беше презаписана заради по-големия инвеститорски интерес, а реализираната стойност я прави най-голямата за ценни книжа на Beam досега. Tова е и второ поред успешно IPO на облигации на този пазар. Мениджър на емисията беше един от водещите инвестиционни посредници в България - Евро-Финанс АД.

 

ELG емитира общо 5000 бр. обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми, лихвоносни, обезпечени, неконвертируеми облигации, всяка с номинална и емисионна стойност по 1000 евро и с матуритет 5 години. Лихвеният купон се определя от стойността на тримесечния Euribor плюс 6.15%, но не по-малко от 7.15% и не повече от 10% годишно, като е платим на всеки три месеца. Главницата ще се погасява на равни тримесечни вноски с една година гратисен период.

 

Облигациите на ELG са записани предимно от институционални инвеститори - банки, взаимни и инвестиционни фондове. Сред инвеститорите има и индивидуални такива.

 

ELG ще инвестира набраните средства в разрастване на притежаваните от нея брандове, управляващи онлайн платформите: Uplease, която предоставя лизингово финансиране за нови и употребявани автомобили на възраст до 10 години в България; AMIGO Leasing - лизинг на употребявани автомобили в България; и Eurolease Северна Македония - финансов и оперативен лизинг в Северна Македония. Портфолиото на компанията включва още: CAZAM - първият онлайн магазин за употребявани автомобили в България; SIMPL - платформа за наем на автомобили по car-as-a-service модел; и Autoplaza - дилър на употребявани автомобили с доказан произход.

 

ELG е мажоритарна собственост (67% от капитала) на И Ел Джи Кепитъл АД, в която акционери са Асен Асенов и Ивайло Петков – мениджъри с над 20 години опит във водещи компании в лизинговия и автомобилния сектор. “Благодарим на инвеститорите за голямото доверие. Емисията на практика беше презаписана и интересът надхвърли очакванията ни. Вярваме, че доверието, което ни гласуваха, ще бъде оправдано. Очакваме бизнесът ни да расте динамично през следващите години. С привлечените средства ние ще разгърнем пълния му потенциал,” коментира Асен Асенов. “Фокусирани сме върху развитието на иновативни и дигитални бизнес модели, които променят положително традиционен пазар, какъвто е автомобилният, по отношение на удовлетвореност на клиентите, удобство и дигитализация. Брандовете под шапката на ЕLG предоставят модерна лизингова услуга, посредством бързи и технологични решения за нашите клиенти и дилърите на автомобили. Освен това, те генерират висока добавена стойност, включително за нашите инвеститори и партньори,” допълни той.

 

Към края на 2023 г. ELG управлява активи за 86 млн. лв., а лизинговият й портфейл достига 51.7 млн. лв. Реализираната от компанията нетна печалба за
миналата година е близо 7 млн. лв. като крайният финансов резултат включва и печалба от 5.8 млн. лв. от продажба на дъщерно дружество. Очакванията за 2024 г. са лизинговите портфейли на дружествата в ELG да нараснат с над 25% и всички дъщерни компании да са на печалба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 15907 |22.07.2024 Мика Зайкова: Високите цени в магазините се определят от картелите, а не от пазара . 0| 3994 |19.07.2024 Бъдещето на електронните цигари . 1| 4613 |19.07.2024 Богатите датчани… как живеят? . 0| 10994 |18.07.2024 Спортно елегантните рокли – подходящи за всеки сезон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads