Реклама / Ads
4| 6062 |12.03.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Емил Хърсев: Щетите от Covid-19 за световната икономика ще отчитаме наесен

.
Емил Хърсев
”Има процеси, чийто резултат вече се вижда. Забелязваме, че напоследък едно цялостно разстройство на системата на организация на световната търговия като че ли настъпва - преразпределят се пазарите, преразпределят се поръчки. Новите индустриални поръчки забелязваме, че търсят едни надеждни и по-малко засегнати досега от пандемията страни”.
 

Така финансовият анализатор Емил Хърсев коментира пред БНР влиянието, което оказва върху процесите в световната икономика разпространението на заразата с новия коронавирус Covid-19.


"Поради тази причина Германия отбеляза рекорд на поръчките в индустрията през януари, САЩ всеки месец бележат намаляване на безработните в страната. Така че, може би и доста по-дълбоки ще са тези промени, но все пак нищо, което да обърне световната икономика с главата надолу".





"В Италия зимният сезон в Алпите e тотално сринат. В Германия туристическата индустрия се оплаква от рязко спадане на заетостта и с тенденция надолу. Добрата новина е само, че като че ли в Китай е преминат пика на епидемията - от поне две седмици имаме данни за ясна тенденция на намаляване на разпространението на заболяването".

 

Не е ясно какво ще е вторичното въздействие на Covid-19 върху икономиката заради отражението и на финансовите пазари

 

"Не е ясно засега какво ще е вторичното отражение - тоест как финансовите пазари ще реагират на това, което реално се случва в икономиката", посочи Хърсев в анализа си и сравни влиянието на коронавируса с финансовата криза от 2008 година:

"Виждаме един спад на борсовите цени и индекси - последните показатели за пазарната капитализация на борсите, напълно съпоставимо с глобалната финансова криза от 2008 година", каза Емил Хърсев, подчертавайки, че въздействието на кризисните процеси продължава.

 

Все още е много рано да се правят окончателни прогнози, пикът на епидемията извън Китай предстои

 

Още обаче е рано да се прави прогноза за забавянето на световната икономика, защото този процес продължава, изтъкна Емил Хърсев:

 

"Ето примерно в България няма и една седмица, откакто имаме първите регистрирани случаи на заболяване с коронавирус. И не знаем, ако се развива по същия начин епидемията, както да речем в Китай... Там вече имаме едно обръщане на тенденцията - първите случаи са от декември, пикът е достигнат очевидно някъде в третата седмица на февруари, което прави около два месеца пълни от началото на избухване на епидемията до пика. Тоест очаква се още доста време да се развива този процес към влошаване, а след това ще видим", посочи Хърсев и отбеляза, че и за Италия не може да се правят засега оценки, защото и там не е преминат пика на разпространението на Covid-19.





Какви ще са щетите ще трябва да броим наесен, обобщи анализаторът.

"В икономическата политика не може да се направи кой знае колко много, въпросът е колкото може по-малко панически реакции и мерки, които повече ще разрушат, отколкото да създават някаква стабилност. Мисля, че трябва да се внимава повече и да се реагира по-хладнокръвно", препоръча финансовият експерт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4818 |16.10.2019 Емил Хърсев: Мисля, че ”Фолксваген” не се е отказал от Турция . 2| 7733 |13.08.2019 Емил Хърсев: Превръщат банките в полицейски участъци . 3| 4903 |23.07.2018 До 2 млрд. лева може да са щетите при навлизане на африканската чума по свинете . 17| 13062 |09.07.2018 Емил Хърсев: Не е нормално бюджетът да дава пари за здравеопазване и пенсии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads