Реклама / Ads
1| 2686 |19.06.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Енергийните министри на ЕС обсъждат удължаване на субсидиите за въглищата след 2025 г.

.
Източник: личен архив
Късно предложение за удължаване на субсидиите за въглищните централи след 2025 година може да промени идеите за реформа на енергийния пазар в ЕС, пише Ройтерс.
 

 Енергийните министри от общността трябва да дискутират по-късно днес (19 юни) в Люксембург предложението, внесено в последния момент от Швеция.

 

Целта е да бъде гарантиран достатъчен капацитет за производство на електроенергия, така че да бъде избегнат срив на енергийната система.

 

Пред агенцията представители на Полша твърдят, че идеята има широка подкрепа, но други държави са против, тъй като този план ще подкопае усилията за ограничаване на климатичните промени. Възможно е заради спорове около това предложение да бъде блокирана реформата на енергийния пазар.

 

Въглищата емитират големи количества въглероден диоксид при изгарянето си. Затова и препоръката на учените, ако искаме да избегнем най-тежките ефекти от климатичните промени, е за намаляване на употребата на изкопаемите горива.

 

Някои страни от ЕС обаче искат повече гъвкавост при достигане на целите за въглеродна неутралност и повече подкрепа за индустриите, които разчитат на въглищата, както и за запазване на работни места, свързани с въглищата и въгледобива.

 

Полша например все още разчита основно на въглищата за производство на електроенергия - те заемат към 70% от микса.

 

Идеята на Швеция е субсидиите да могат да бъдат удължени до 2025 година при "много специфични условия", коментират още източници на Ройтерс. Агенцията има достъп до предложението и в него е записано, че механизми за субсидиране на производството на електроенергия от въглища, които са започнали да действат преди юли 2019 година, да могат временно да бъдат продължени, ако държавата не може да си осигури достатъчно нисковъглероден капацитет за производство.

 

Има и ограничения за емисиите за централите, които могат да продължат да получават субсидии - до 550 грама въглероден диоксид на киловатчас произведена електроенергия.   

 

Като цяло реформата на енергийния пазар, която трябва да бъде дискутирана от енергийните министри днес пък трябва да намали волатилността на цената на електроенергията. Тя предвижда и фиксирани цени чрез договори за разлика за нисковъглеродни източници като ВЕИ и ядрени централи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4559 |28.09.2021 Бизнесът отново се среща с властта. Обсъждат помощите за сектора . 6| 5118 |17.02.2021 Груба грешка в туризма: Получаваме министри без туристическо образование, толкова си могат . 9| 5604 |18.11.2020 Депутатите обсъждат 9% ДДС за доставка на храна . 7| 6372 |08.09.2020 Обсъждат бъдещето на „Марица-изток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads