Реклама / Ads
2| 4522 |04.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Финансист: Планът ни за възстановяване стана като мистичния Йети

.
Костадин Проданов Източник: стопкадър, bTV
Планът ни за възстановяване стана като мистичния снежен човек Йети, за който всички говорят, но никой не е успял да заснеме. България трябва да спре да си играе на пинг-понг с Брюксел по темата. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV финансистът Костадин Проданов.
 

„Закъсняваме с Плана за възстановяване и устойчивост и въпреки че вече е в Брюксел, той трябва да се редактира и може да загубим пари“, изрази опасения той.

 

По думите му не е нормално страната ни да се бави докато в същото време вече 22 държави-членки на ЕС черпят средства от плана, за да възстановят и развият икономиките си.

 

„Имаме на разположение 12,5 млрд. евро, които ако бъдат изразходвани правилно, може да имат високо КПД и то в ключов момент за света. Пандемията предизвика активното развитие на Индустрия 4.0, това изисква бързо да си преструктурираме икономиката“, каза още Проданов. 


Според него има шанс парите да бъдат „усвоени“, а не „инвестирани“. Той каза ще, че част от проблема е в липсата на компетентност. Според него трудното решение, което трябва да се вземе за българската енергетика, е бъдещето на комплекса „Марица-Изток“ в контекста на Зелената сделка: „Тези мощности там нямат алтернатива към настоящия момент. Не сме намерили и начин да се погрижим за хората, които работят там“.

 

Проданов призна, че растящата инфлация е изненадала включително и него и направи прогноза: „Факт е, че поне в следващите месеци инфлацията ще е по-висока от очакваното – 7,8 или 10%, но няма да е галопираща“.

 

По думите му трябва да се помогне най-вече на малкия и среден бизнес, защото големите фирми се справят добре.

 

Според Проданов раздаването на пари на капак или ударните инвестиции в инфраструктура в момента не са добра идея, тъй като ресурсът ще поскъпне заради конкуренцията с частния сектор. Финансистът изказа и мнение, че трябва да има по-високи и прогресивни данъчни ставки за тези, които могат да си го позволят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6012 |20.07.2021 Ревизираният План за възстановяване и устойчивост е публикуван за обществено обсъждане . 1| 4554 |11.06.2021 Петър Витанов: Възстановяването след Ковид-19 минава през нови начини за правене на туризъм . 2| 4520 |24.05.2021 Глобиха Ryanair с 4,2 млн. евро за невъзстановяване на билети за отменени полети . 7| 5195 |08.03.2021 Финансист: Има два типа правителства-едните гледат в бъдещето, а другите до 2-3 седмици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads