Реклама / Ads
2| 9966 |03.04.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ФРОГОКО: Европа с указания да намалим цената на газа

.
Във финалната права на наказателната процедура на Европейската комисия по отношение на дискриминационните цени и условия на „Газпром” спрямо България и други страни от Централна и Източна Европа вместо адекватна реакция от българските власти получаваме драстично увеличение на цените на природния газ, респективно те повличат след себе си цените на ток, парно и други услуги.
 

Самото увеличение на цената с 30% е абсолютно недопустимо и няма аналог на подобно шоково увеличение в нито една страна в ЕС.

На фона на значителното поевтиняване на природния газ в последните години, цените в България бяха по-скоро символично намалявани. При първото колебание нагоре обаче е налице шоково увеличение. Никой не желае да даде обяснение защо при повишение на цената през последната година от около 14% в България цената скача с цели 30.

 

Цената на газа в периода 2013 - 2017 се е понижила с над 60%, но понижение с тази стойност на парното, тока и другите производни не се е случило през този период. Така че твърденията на Иван Иванов, че цените няма да се повишат не е вярно

 

Съгласно указанията на ЕК изпратени до министъра на енергетиката от 13.03.2017 г. България има седем седмици да ангажира становище по наказателната процедура срещу „Газпром”, като през това време предоговори формулата за ценообразуване на природния газ, респ. цената на газа с „Газпром”. При непостигане на приемливи договорености и отрицателно становище във връзка с констатираните от Комисията нарушения „Газпром” е заплашен от изключително сериозни санкции, посочва пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.

 

Три седмици от този срок минаха, но вместо предоговаряне и намаление на цената българинът е сюрпризиран с изключително тежко увеличение. Неофициалната версия е, че умишлено се изчаква с предоговарянето, а се бърза с увеличението, така че на по-късен етап при намаляване на цените да се създаде значителен марж, с който да бъдат покрити дисбалансите в енергийната система. От наблюдаваните действия на управляващите и партийните централи прозира пълно затъмнение. Никой не обелва и дума за това шоково поскъпване и не изразява позиция. Не само това, но и премиерът Герджиков, както и президентът Радев мълчат по темата. Това поведение ясно показва, че промяна няма да има и по добрия стар начин партиите толерират монополите с мълчанието и бездействието си, а джобът на най-бедния гражданин на ЕС ще отънява все повече. Това поведения ясно показва, че няма никаква воля да се изследват причините, довели до тези дисбаланси – между които са едни от най-скандалните сделки по проекта „Белене”, както и огромните обезщетения към Русия, като по-удобната позиция е да се замете всичко под килима, а цената да плащат гражданите чрез шокови и необосновани увеличения на потребителските цени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 13403 |03.04.2017 ФРОГОКО: Адвокат на Цв. Василев с тонове доказателства за грабежите на Бисер Лазов . 0| 4286 |03.04.2017 Ердоган: Европа тръгна на кръстоносен поход срещу нас . 1| 16634 |03.04.2017 Фрогоко: Циркови конкурси в Министерство на отбраната? А след това?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads