Събота, 21 Октомври 2017, 08:04
Frognews
2| 5212 |02.11.2016

Горанов чертае светли бъднини и разсъждава за наука

.
Владислав Горанов
Бюджет 2016 е бюджет на една европейска държава с растеж около 3%, заяви по НТВ финансовият министър Владислав Горанов. Имаше периоди, в които България растеше изпреварващо в сравнение с Румъния, сега е по-различно, тя ни изпреварва, но има и по-лошо представящи се страни. Положителна е тенденцията.
Потребление, инвестиции, вноси и износ в микс формират БВП. Потреблението се проявява в зависимост от средата, колкото по-спокойна е една държава, икономическите субекти започват да харчат повече, отколкото спестяват, както е в ситуация на несигурност. През 2015/16 има раздвижване и хората са започнали да потребяват, има раздвижване в строителството, а това показва, че има връзка между конвенционалната политика и икономиката.

Борбата с корупцията по високите етажи на властта също влияе, призна Горанов. Вероятно усещането за корупция, и то на битово ниво, я има, ако питаме обикновения човек. Но факторите на растежа зависят от поведението на икономическите субекти, поясни той. Вървяло се към подобряване на бизнессредата. Споровете между отделните икономически субекти трябва да се решават бързо в съда, това все още ни липсва, констатира Горанов.

По отношение на приватизацията на Дипломатическия клуб Горанов върна топката към други приватизация като Авиокомпания Балкан и там бил провалът на нашия преход.

В немски са забранили думата  HEIL, ако ние забраним думата КОЙ, ще направим езика си по-беден, констатира Горанов.

Има много заплахи пред националната сигурност, трябва да изпълняваме ангажиментите си към НАТО, коментира той парите за отбрана. Задължени сме да увеличаваме тези разходи и като дял от БВП. Големият ръст идва от двете програми за модернизация на армията, съобщи той.

И за БАН и за селскостопанска академия има ръст. Но аз не приемам някой да се изправи и да каже аз съм професор и трябва да получавам повече, съобщи той. Пари имало във ФНИ и в други програми. На Горанов отдавна му се губела връзката между приложната стойност на науката и бизнеса. Нямало самоцелна наука, бизнесът трябвало да се заинтересова и да инвестира в нея. Имало институти, намерили мястото си в обществените отношения. И настоя, че имало достатъчно пари за наука, но трябвало да се финансират проекти, обвързани с нуждите на държавата и с бизнеса. Нямам нищо против тези доста начетени и чели хора, срещам се с много представители на научните звена и им казвам да търсят връзката с пазара. Тези хора трябва да отидат и да си вземат тези пари, продължи с разсъжденията си Горанов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Учреди се Национална камара на автосервизите в България 0| 2290 |20.10.2017 . Ако до 1 година няма сделка по Брекзит, паундът ще падне под 2 лева 0| 2804 |19.10.2017 . Гърция въвежда прогресивен данък за имотите-за големите жилища ще се плаща повече 0| 2841 |19.10.2017 . Козметолозите на REFAN съветват: Погрижете се за кожата преди първите бръчки 0| 2434 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах