Реклама / Ads
1| 4546 |06.12.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономист: Посрещаме зимата с висока инфлация и сериозно общо увеличение на цените

.
Лъчезар Богданов, Щерьо Ножаров Източник: стопкадър, БНТ
Посрещаме зимата с едно относително силно възстановяване след шока от пандемията миналата година. Посрещаме я и с висока инфлация, и то този път не просто с изолирано увеличение на някои енергийни цени, а с доста по-сериозно общо увеличение на цените. Това каза в ефира на БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

„Въпросът е до колко ние догодина ще бъдем във фаза на възстановяване. В момента имахме първо шок на потреблението, след което по ред причини настъпи успокоение, сега имаме нещо като Коледата е дошла рано, но това е растеж движен от потребление, въпросът е кога ще имаме по-сериозна промяна в инвестициите“, разясни той.

 

От своя страна Щерьо Ножаров - икономически съветник към БСК обяви, че за периода на пандемията консолидираният дълг в сектор „Държавно управление“ се е увеличил с 30%.

 

„Икономиката има проблясъци на възстановяване, БВД расте в много по-малка степен отколкото бяха очакванията. Ние не сме наясно ще се успокоят ли цените в енергетиката, не сме наясно ще има ли ново спиране на бизнеса 2022 заради новия щам. Темпът на ваксинация остава нисък, поради което ефектите са по-големи, имаме и привнасяне на ефекти от международните пазари и от еврозоната, тези неща са стряскащи“, каза още той.

 

„Ако не започнем да говорим от сега, в периода между 2025-2030 г. проблемите ще ни притиснат и могат да доведат до сериозно спиране на икономиката“, алармира Ножаров.

 

„Парадоксът е, че колкото повече дълг взимаме, толкова повече държавният дълг намалява, тъй като това се прехвърля върху гражданите. Дългът увеличава инфлацията, инфлацията повишава събираемостта на публичните приходи, при което дългът намалява за сметка на личния разполагаем доход на гражданите“, поясни Щерьо Ножаров.

 

„Когато икономиката е в условията на рецесия, на криза, при увеличаване на минималната работна заплата, се увеличава безработицата. Това показва, че в условията на кризата, минималната работна заплата не трябва да се увеличава“, заяви той, позовавайки се на анализ на българската икономика за последните 20 години.

 

„Най-разумното нещо е да се изработи механизъм, който да дава предвидимост. Когато икономиката се развива добре, тогава може да си позволи икономиката малко повече увеличение на минималната работна заплата. Това трябва да е механизъм базиран на разумни и обективни показатели, около който да има консенсус“, допълни Богданов.

 

Относно обявеното от Асен Василев съкращаване на администрацията с 30%, Лъчезар Богданов каза, че сега сме в ситуация, в която голяма част от тези хора ще си намерят работа в частния сектор, тъй като те са квалифицирани.

 

Според Щерьо Ножаров за да е устойчив този процес, трябва да се види структурата на новото управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5521 |02.11.2021 Икономист: Можем да сме пълноправни членове на ЕС без да сме в еврозоната . 20| 15338 |13.11.2020 Икономист: Защо Борисов не се похвали с над 9 млрд лева необслужвани кредити? А за увеличаващия се дефицит? . 2| 7402 |17.08.2020 На 21 и 22 август 2020 в София посрещаме неврохирурга доц. д-р Токташ за безплатни консултации с български пациенти . 5| 7742 |02.06.2020 Икономист: Не може бебешка количка и Лаборгини да са с еднакво ДДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads