Реклама / Ads
0| 5399 |30.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Италиански експерти помагат на финансовия надзор

.
Финансови експерти от Италия ще обменят своя опит с Комисията за финансов надзор (КФН) по туининг проект. Това стана ясно на състоялата се конференция за укрепването на финансовия надзор чрез обмяна на опит.
 

Около 40 италиански експерти, представители на италианската централна банка, националната комисия за надзор на ценните книжа и фондовите борси, института за надзор на частните сдружения, експерти от комисията за контрол на пенсионните фондове ще дойдат у нас, за да споделят своите знания и опит, обясни италианският посланик у нас Стефано Бенацо.

Целта на проекта, който е на стойност 445 хил.евро от европейския бюджет, е да се заздрави административния капацитет на КФН.

По този повод председателят на КФН Петър Чобанов обясни, че българският финансов пазар ще става все по-отворен към европейските финансови пазари. Очаква се това да се превърне в стабилна тенденция на износ на финансови услуги и от страна на българки фирми, каза той.

По думите на Чобанов основната цел на сътрудничеството е да се предотврати възможността за регулаторен арбитраж.

От своя страна, ръководителят на проекта Алесандро Ривера от финансовото ведомство в Италия обясни, че финансовите пазари са много тясно обвързани помежду си не само в Европа, но и в цял свят. Според него няма начин да се прилага контрол на финансов пазар на национална база – контролът трябва да бъде наднационален.

Проектът е за сътрудничество и в точно този момент е важно мрежата от европейски регулаторни органи да бъде укрепена. Кризата показа ясно, че е необходима координация, особено ако нещата тръгнат в грешна посока, отбеляза Алесандро Ривера.

Той обясни, че идеята да се затворят границите и да се направи надзорът на национално ниво е евентуално решение, което се дискутира. Но той не споделя мнението, че това би било добро решение. Това, което е съществено е, че по проекта ще се използват принципите на европейското законодателство, ще се работи за решаването на проблемите на инвестиционните фондове и изискванията на директивата за колективните инвестиционни схеми, допълни Александро Ривера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4808 |09.10.2009 Дефицит от 0,7% от БВП прогнозират експерти . 0| 4734 |08.10.2009 Уебизложение събра у нас експерти от цял свят . 0| 4843 |02.09.2009 НАПИ събира експерти на работна среща . 9| 5838 |24.07.2009 Съкращаване на администрацията, искат експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads