Реклама / Ads
0| 5062 |14.11.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ивета Чернева: Планирането на личните финанси: има ли то почва у нас

.
Битува един мит у нас, че личното финансово планиране е само за богатите, които всъщност имат с какво да планират.
 

Така ли е това, се замислих като автор в сферата на устойчивите финанси, и реших да седна и да поговоря с Деян Василев, основател и изпълнителен директор на MoitePari.bg.

 

„Планирането на личните финанси е нова и все още малко разпозната практика в България“, ми каза той.

 

С това не мога да не се съглася. Подобно на семейното планиране, финансовото планиране понякога е най-нужно точно на тези, които и идея си нямат, че им трябва.

Разбира се, финасовото планиране не е само за вече забогатели хора, които се чудят какво да правят с парите си.

 

В България, въвеждането на такава практика може до някъде да спомогне да се справим с бедността.

 

„Бедността не е в резултат само на ниски доходи; по-често бедността е резултат от липсата на планиране“, каза Деян Василев. „Липсата на спестовност и използването на скъпи, бързи кредити вкарват част от хората в спирала от свръх-задлъжнялост”, поясни той.

 

При проучване, направено от фирматата му, се оказва, че 85 % от анкетираните нямат финансов хоризонт за повече от една година.

 

Българинът мисли главно в краткосрочен план за финансите си. Това, разбира се, е породено от всекидневния натиск, на който много хора са подложени. Това „тунелно зрение“, с което българинът мисли за финансовото си оцеляване в краткосрочен план, се оказва, че е и част от проблема, като създава омагьосан кръг.

 

За да потърси решение и за да популяризира един нов начин на мислене в харченето на българина, Василев организира Expo MoitePari за трета поредна година в България.

„Не малко клиенти имаме с достатъчно високи заплати, които просто се простират “отвъд чергата си” и в края на месеца не остава нищо. Това, че даден човек ползва скъпи вещи на кредит, не го прави богат,” добави Василев.

 

Финансовото планиране не е за това как да изтеглим поредния бърз кредит. То е свързано с това какви са финансовите ни цели, колко искаме да спестяваме за тях и какви са подходящите финансови инструменти за спестяване и инвестиране.

Василев ме върна на първоначалното ми питане за това дали финансовото планиране и практиките, които той иска да въведе постепенно, не са всъщност ниша за малък брой богати българи, които се чудят както да правят с парите си.

„Експото е отворено за всички посетители, които искат да управляват личните си финанси по-добре“, отговори той. „Тези, които искат да са една крачка пред събитията и да са подготвени да вземат правилните решения в живота, ще намерят нещо полезно.“


Това, на което най-вече трябва да обърнем внимание обаче, е как да се справим с навиците си, когато става въпрос за харчене. Експото, което ще се състои този уикенд, на 16 и 17 ноември в Новотел София, може да се окаже добра идея за тези, които не вярват в бързите кредити.

 

Ивета Чернева, редактор на книгата „Ползата от устойчивите финанси“ (The Business Case for Sustainable Finance, Routledge, New York)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4628 |13.11.2019 ”Тесла” прави първата европейска фабрика в Берлин . 11| 10364 |12.11.2019 Експерт: Целуването с американската посланичка добре, но е заблуждение, че ще има US втечнен газ . 1| 6087 |12.11.2019 Търсенето на имоти в Гърция нараства . 2| 6786 |11.11.2019 Руската ВТБ Капитал се отказва да е акционер във ”Виваком”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads