Реклама / Ads
1| 5684 |22.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НС избра Калин Христов за подуправител на БНБ

.
Калин Христов положи клетва като подуправител на БНБ. Преди това той беше съветник на управитял на централната банка и затова беше естествено предложението му за поста да бъде направено от Иван Искров.
 

Депутатите одобриха кандидатурата на Христов преди два месеца, но той встъпва в длъжност сега, когато изтича мандатът на предишния поуправител Цветан Манчев. Христов поема ръководството на управление „Емисионно" на БНБ.

Калин Христов е роден в Плевен. Завършил е УНСС, след което е асистент в катедрите "Икономикс" и "Финанси" в университета.

Кариерата си в централната банка Христов започва като експерт в отдел "Паричен и финансов анализ" и дирекция "Изследвания и прогнози". След това става съветник в управление "Емисионно" в БНБ, когато подупавител е Мартин Заимов, предложил лично кандидатурата му за подуправител, след като подаде оставка.

През ноември 2003 г. новоизбраният гуверньор на централната банка Иван Искров назначи Христов за свой съветник по въпросите на икономическия анализ и прогнози, процесите по интеграцията на БНБ към европейските централни банки и развитието на българската и световната икономика.

Съгласно закона подуправителите на БНБ са трима. Избират се от парламента, по предложение на управителя на централната банка, с мандат от шест години.

Другите двама подуправители на централна банака са Димитър Костов, който ръководи управление „Банково" от юни 2005 г. и Румен Симеонов, който управление "Банков надзор" от юни 2007 година.

Иван Искров беше избран за втори мандат още през май при предишното правителство, но подаде оставка от този пост в края на август, тъй като новите управляващи не се съгласиха с преизбирането му от предишното Народно събрание, както и с избора на Николай Неновски за подуправител на мястото на Цветан Манчев.

Искров обаче отново бе издигнат за поста управител на БНБ и то от депутатите на ГЕРБ. Той прие и бе преизбран, а за подуправител бе одобрен Калин Христов. Управителят на БНБ положи клетва на 9 октомври тази година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5126 |20.10.2009 Част от резерва - в банки, избрани с конкурс . 3| 5239 |28.11.2008 Пощенска бе избрана за най-добра банка в туризма за 2008 г. . 0| 5686 |27.11.2007 България избрана на три важни позиции в структурите на Световната организация по туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads