Реклама / Ads
7| 6300 |04.05.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Износът и вносът спират заради поскъпналия транзит през Украйна?

.
проф. Чавдар Николов
Ако ситуацията в Украйна продължи да се влошава и стигнем до една война, защото там нещата са пред гражданска война - това ще се отрази на България, и то в много силна степен.Това каза проф. Чавдар Николов, икономист, преподавател в Югозападния университет в Благоевград.
 

 

„От няколко месеца във връзка с кризата в Украйна има коренно променена геополитическа ситуация в света, което означава, че икономиката е завила в посока, която ни носи страшно много неизвестни. Това, което знаем до момента е, че поскъпна транзитът през Украйна, че нашият износ е под въпрос, както и нашият внос. За сега не виждам някакви данни за актуализация на бюджета в България.Това не са само доставките на газ, които са едно от нещата с голямото неизвестно и големите опасности за България, защото ние имаме запаси за 4 месеца, нямаме сериозни интерконектори, и в един момент може да се окаже, че икономиката може да спре, ако прекъснат доставките на газ”, каза проф. Николов пред "Фокус".

 

"Нищо не направихме през последните години, за да изградим това нещо, преди пет години, бях кандидат за евродепутат - единствената мажоритарна кандидатура, тогава говорих за въпроса, които се повдига в момента, за енергиен съюз в ЕС. С други думи за единна система – доставки на газ. Изразих се така, за да могат да достигнат доставки от Норвегия до България и второто - с Русия да се водят преговори единно, а не страна по страна.

Разбира се това бяха визии, които не се осъществиха, трябваше да минат 5 г. докато ЕС стигне до някакви нови позиции, и в момента енергийният съюз да е модерна тема, но ние изпуснахме страшно много време. Това е първото, което ни заплашва, второто, което може да се отрази и върху благосъстоянието в България, това е поскъпване на храните”, допълни проф. Чавдар Николов.

 

„Ако ситуацията в Украйна продължи да се влошава и в един момент не се събере реколтата, а Украйна е един от големите производители на житни култури в Европа, в света, това коренно ще промени ситуацията на търговията с житни храни. Едно поскъпване не може да се отрази в България. Разбира се, ще кажем - България ще изнесе повече – може, да, но и хората в България ядат; спомняте си - докъде се стигна, когато поскъпнаха храните в Близкия изток, Арабската пролет и т.н. Това са да кажем два компонента, които касаят България директно и директно са в посока влошаване на икономическата ситуация”, обясни проф. Николов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5700 |26.09.2011 Спират за ремонт VI-ти блок на "Козлодуй" . 3| 5734 |19.09.2011 Влаковете спират в цялата страна? . 0| 7661 |01.12.2010 Спират ТЕЦ "Брикел" . 4| 4901 |12.07.2010 Износът скочил с 22% от януари до май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads